By opóźnić starzenie, musisz działać od środka. Wystarczy, jeśli codzienny jadłospis wzbogacisz o odmładzające potrawy.
Kremy, serum, olejki, zabiegi u kosmetyczki czy inne cudowne terapie obiecują zatrzymanie czasu i zachowanie gładkiej skóry. Jednak nie od dziś wiadomo, że wszelkie smarowidła działają tylko powierzchniowo i jeśli przynoszą jakieś efekty, to na krótko. By rzeczywiście opóźnić starzenie, musisz działać od wewnątrz!
Co jeść, by zachować młodość?
Oprócz zdrowych produktów gruboziarnistych, zielonych, czerwonych i fioletowych warzyw (najlepsze źródła antyoksydantów), fasoli, tłustych ryb oraz podrobów, w twoim codziennym jadłospisie nie może zabraknąć migdałów, awokado i oleju rzepakowego.
Te trzy produkty to niezawodny oręż w walce ze zmarszczkami. Dostarczają witamin młodości (E, B), zdrowych nienasyconych tłuszczów oraz przeciwutleniaczy, dzięki czemu przyspieszają odnawianie się komórek, chronią skórę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, przesuszaniem i tworzeniem się zmarszczek.
Dodatkowo zaprzyjaźnij się z mniszkiem lekarskim i pokrzywą (mogą być suszone) – to zioła, które mają niezwykłą odmładzającą moc. Dzięki temu, że oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają odporność, pobudzają przemianę materii i regenerację organizmu.
Już po kilku tygodniach popijania winka z mniszka i odwaru z pokrzywy, czy choćby naparu z tych ziół, cera staje się gładsza i bardziej świeża.
Eliksiry młodości:
* Koktajl z mniszka i migdałów
Weź po garści suszu z mniszka i pokrzywy, zalej dwiema szklankami zimnej wody i zagotuj. Pozwól mieszaninie wrzeć przez kilka minut, po czym zdejmij odwar z ognia, odstaw na chwilę, a potem przecedź. Przestudź – płyn nie powinien być gorący. Następnie dodaj do niego łyżkę miodu, pół szklanki mleka migdałowego lub zwykłego i łyżkę płatków migdałów oraz połówkę dojrzałego awokado. Całość zmiksuj na gładki koktajl.
Pij go codziennie, najlepiej przed południem.
* Owsianka przeciwzmarszczkowa
2 łyżki prażonych płatków owsianych zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 5 minut, by napęczniały. Weź pół awokado, łyżeczką wybierz miąższ i dołóż do płatków. Następnie dodaj łyżkę oleju rzepakowego, pół rozgniecionego ząbka czosnku, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec posyp łyżeczką płatków migdałowych.
Tę niezwykle odżywczą owsiankę możesz jeść na śniadanie, ale też jako danie obiadowe.
Alicja Majewska
fot. shutterstock