Z pozoru nic nie zapowiada tych rozkoszy. Ciemna skórka w dziwacznym kolorze, dalekim od pomidorowego. Zdradza je jedynie zapach – słodki i bardziej intensywny niż to bywa u „zwykłego” pomidora.
Czarny pomidor to kulinarny strzał w dziesiątkę. Gwiazdor w każdej sałatce i przekąsce. Jego kolor będzie ciemniejszy, a smak jeszcze lepszy, gdy pozwolisz mu poleżeć na ciepłym parapecie. Zawiera w sobie te same co jeżyny i ciemne winogrona naturalne barwniki sprzyjające naszej odporności.
Do tego w imponujących ilościach. Antocyjany, bo o nich mowa, chronią nas przed nowotworami i zbyt wczesnym starzeniem się. Dobrze działają na wzrok, serce i układ krążenia. Czy to nie jest najlepsza reklama?
Wakacyjna przekąska
Weź:
- opakowanie mozzarelli w małych kulkach (280 g) lub w postaci klasycznej,
- pokrojonej w plasterki,
- 2–3 gałązki koktajlowych czarnych pomidorków,
- dużą czerwoną paprykę,
- małą cebulę cukrową,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżej rukoli,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego wymieszanego pół na pół z gęstym łagodnym miodem,
- kilka łyżek oliwy,
- sok z połówki cytryny,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz,
- ewentualnie pół łyżeczki brązowego cukru,
- 2 gałązki rozmarynu,
- świeżą bazylię do dekoracji.
Paprykę umyj i pokrój. Ułóż ją na blasze razem z cebulą pokrojoną w niezbyt cienkie pióra. Całość oprósz posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na wierzchu połóż gałązki rozmarynu. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika (180 st. C) na 10–15 min. Wyjmij, zostaw do wystygnięcia. Rukolę z umytymi i rozkrojonymi pomidorkami ułóż na szerokim płaskim talerzu. Dodaj mozzarellę oraz pieczoną paprykę z cebulką i czosnkiem. Ocet balsamiczny wymieszaj porządnie z miodem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i brązowym cukrem. Polej sałatkę tuż przed podaniem. Warto serwować z ciepłą bagietką z masłem czosnkowym.
Malutkie co nieco
Weź:
- 200 g mąki,
- 2 żółtka,
- 100 g masła,
- szczyptę soli,
- odrobinę zimnej wody (jeśli ciasto będzie suche),
- 400–500 g czarnych pomidorów (możesz łączyć koktajlowe z dużymi),
- ok. 150 g twardego koziego sera,
- 2 czubate łyżki tartego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku,
- garstkę świeżego tymianku,
- duże jajko,
- 150 g śmietany 18 proc.,
- 2 ząbki czosnku.
Schłodzone masło posiekaj z mąką z dodatkiem soli. Dodaj żółtka i ewentualnie wodę. Szybko zagnieć ciasto. Wylep nim lekko natłuszczone foremki. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Przed nałożeniem farszu ciasto podpiecz w 180 st. C (ok. 10 min). Śmietankę rozbełtaj z jajkiem i tartym serem. Przypraw. Pomidory pokrój w grube plastry, posiekaj czosnek. Na podpieczonym cieście ułóż połowę pokruszonego sera koziego i pomidory z czosnkiem. Całość polej sosem, posyp resztą sera i tymiankiem. Podpiekaj ok. 25 min.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek