Oto cykoria. Cudowna świeżość do schrupania. A na dokładkę zupa – niecodzienna i bardzo wiosenna. Palce lizać!...
Jeśli nawet taka rekomendacja nie pozwoli Ci zaakceptować lekko wyczuwalnej goryczki, mamy sposób i na to – blanszowanie. Z cykorii odetnij białe głąby i zanurz warzywo na chwilę w lekko osolonym wrzątku. Potem szybciutko zrób jej zimny prysznic pod bieżącą wodą. Pamiętaj też, że gorzkawe są białe, dolne części cykorii. Zielona góra to już prawie sama słodycz.
I pomyśleć, że ta skarbnica witamin oraz minerałów rośnie niemal bez dostępu do światła! Zawiera sód, potas, mangan, żelazo, witaminę C oraz większość witamin z grupy B. Reguluje wydzielanie żółci, pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu. Wspaniale wpływa na układ moczowy oraz na śledzionę. Bardzo pomoże tym, którzy wiosną borykają się ze złym stanem cery i ogólnym osłabieniem. Korzystaj więc, póki czas cykorii jeszcze trwa.
Chrupkie odkrycie
Weź:
- cykorię,
- kilka łodyżek selera naciowego,
- 2–3 ziemniaczki ugotowane na parze i wystudzone,
- filiżankę ugotowanego mrożonego zielonego groszku,
- kwaskowate jabłko,
- 80 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- płaską łyżeczkę łagodnej musztardy,
- płaską łyżeczkę miodu,
- łyżkę oliwy,
- sok z ćwiartki cytryny,
- sól oraz świeżo mielony pieprz,
- zgrillowaną wcześniej pierś z kurczaka,
- koperek do posypania.
Umyj cykorię i selera. Z cykorii odkrój nadmiar białych części z twardym, gorzkawym głąbem. Zblanszuj ją. Warzywa i jabłko pokrój w cienkie plasterki. Musztardę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Dodaj jogurtu, przypraw i energicznie wymieszaj, by otrzymać gładki sos. W misie sałatkowej delikatnie połącz warzywa. Dodaj groszek, małe plasterki jabłka i pierś pokrojoną w paski (może być jeszcze ciepła). Odrobinę przypraw. Wymieszaj. Polej sosem i posyp świeżym, niezbyt drobno posiekanym koperkiem.
W odcieniach zieleni
Weź:
- 2 średnie cykorie,
- połówkę serka topionego,
- 2 łyżki gęstego jogurtu (dobry będzie jogurt typu bałkańskiego),
- ok. 600 ml bulionu z włoszczyzny,
- cebulę,
- kilka różyczek brokułów,
- 2 nieduże marchewki,
- ulubione kiełki albo rzeżuchę do posypania zupy oraz groszek ptysiowy,
- szczyptę tymianku i oregano,
- biały świeżo mielony pieprz,
- sól,
- oliwę do smażenia.
Bulion doprowadź do wrzenia. Dodaj marchewkę pokrojoną w cieniutkie podłużne talarki (możesz ją pociąć obieraczką do warzyw) oraz brokuły. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj do zupy. Umyj cykorię, usuń białe, gorzkawe, twarde części. Resztę pokrój w cienkie talarki. Kiedy marchewka będzie już miękka, wrzuć do zupy cykorię. Po kilku minutach dodaj serek pokrojony na mniejsze cząstki. Delikatnie mieszaj, aby serek całkowicie się rozpuścił. Przypraw do smaku. Tuż przed podaniem zapraw zupę jogurtem. Możesz po prostu położyć nieco gęstego jogurtu na wierzchu każdej porcji. Obficie dekoruj kiełkami lub rzeżuchą. Podawaj z groszkiem ptysiowym. Zupę można delikatnie zmiksować, zanim dodamy do niej cykorii. Zyskamy bardziej gęstą, kremową konsystencję.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek