Trwa lato i chcesz pokazać się od najlepszej strony - tej najszczuplejszej. Dieta sokowa pomoże ci w tym błyskawicznie!
Ba, wystarczą trzy dni na samych soczkach, a jelita będą wysprzątane totalnie i tym samym brzuch się zapadnie – naprawdę! Ach, wtedy można się cieszyć talią osy!
Tylko się nie bój, na pewno nie będziesz głodować – soki, z tym że te prawdziwe świeżo zmiksowane lub wyciśnięte – możesz pić nawet co godzinę. One naprawdę odżywiają – mają wyjątkową moc witamin, minerałów i mikroelementów, które magicznie zapełnią żołądek i podkręcą wygląd.
Z nimi cera stanie się promienna, a włosy i paznokcie mocniejsze. Czego chcieć więcej! Może tylko kanapki, ale jej nie możesz zjeść – musisz być twarda. W momencie, gdy poczujesz, że gaśniesz, że za chwilę padniesz na twarz, napij się naparu z rumianku, pokrzywy albo mięty.
Ciepły płyn oszuka żołądek, który pomyśli, że dostał jeść, a dodatkowo zioła podkręcą przemianę materii. Przyjemne z pożytecznym, lubimy takie połączenia.
Od czego zacząć?
Od zakupów! Musisz przytargać do domu świeże warzywa i owoce. Wybierając składniki do kuracji, sięgaj wyłącznie po młode produkty – są najdoskonalsze. A masz w czym wybierać, na straganach i bazarach stoły uginają się od truskawek, czereśni, moreli, nektarynek, a do tego są jeszcze megapyszne i soczyste marchewki, buraki, egzotyczne ananasy i banany, a nawet sałata i szpinak. Dziwi cię to?
Niepotrzebnie, liściaste też można wycisnąć w sokowirówce, tylko trzeba je potem rozcieńczyć wodą na bogato i pić. Lepiej też zostać w domu. Czemu? Bo szybko przeczyszczają. Do otrzymania jednej szklanki soku z truskawek potrzebujesz 2-3 szklanek owoców i odrobinę wody. Z ananasa wyciśniesz 2 szklanki soku, też do rozcieńczenia, z 5 moreli masz szklankę. Na produkcję nektaru pomidorowego musisz mieć 4 pomidory, na marchwiowy sok – 10 marchewek, a na buraczany 4 średnie warzywa.
Nie ograniczaj się i mieszaj smaki – ale pamiętaj, że owocowo-warzywne miksy potrafią zszokować jelita niezbyt przyjemnie. Na szczęście na sto procent nie dotyczy to klasycznego połączenia marchwi i jabłek. I doprawiaj – zwłaszcza świeżymi ziołami – kolendrą, oregano, majerankiem albo bazylią, która pięknie współgra z truskawkami.
Trzy kolory do picia
» Na śniadanie truskawki mocy na gęsto
Weź dwie szklanki truskawek i cytrynę, rozetrzyj czerwone owoce i dodaj sok z cytryny. Dolej pół szklanki wody, gotowe.
» Na obiad pomarańczowa rewolucja z marchewki
Cztery marchewki potraktuj sokowirówką, dorzuć jabłko i przelej sok do szklanki. Uzupełnij wodą, w upały dodaj dwie kostki lodu.
» Na kolację szpinakowe przeczyszczanie
500 g liści szpinaku albo sałaty umieść w sokowirówce, dodaj ogórek typu wąż. Rozcieńcz sok wodą i pij.
Ida Luna
fot. shutterstock
Trwa lato i chcesz pokazać się od najlepszej strony - tej najszczuplejszej