Ciepły, z lekko chrupiącą skórką, skropiony obficie oliwą, popijany wodą czy winem... Znawcy tematu często twierdzą, że przy pieczeniu chleba łatwiej zebrać myśli.
Oliwki zatopione w wypiekach chronią przed chorobami serca, zbyt wysokim ciśnieniem i nadmiarem cholesterolu. Dzięki licznym mikroelementom odżywiają skórę, włosy i paznokcie, a witamina E oczyszcza organizm z toksyn. Do tego są bogate w zdrowy jednonienasycony tłuszcz!
Swoją przygodę z domową piekarnią oliwkową najlepiej zacząć właśnie teraz, gdy długie wieczory zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Kiedy w kuchni pachnie świeżym chlebem, cieplej się robi na duszy.
Chleb na chandrę
Weź:
- 30 g drożdży,
- 250 g mąki pszennej,
- około 150 ml dobrej oliwy z oliwek,
- 80 ml białego wytrawnego wina,
- 2 całe jajka i 2 żółtka,
- sól do smaku,
- 100 g oliwek (drylowane, możesz mieszać czarne z zielonymi),
- 80 g marynowanych kaparów, kilka suszonych pomidorów z zalewy oliwkowej,
- 60 g drobno startego parmezanu.
Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Po kwadransie wymieszaj je z mąką w dużej misce. Kolejno wlewaj porcjami oliwę z winem. Wymieszaj. Przykryj miskę z ciastem wilgotną ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 40 minut). Potem dodaj jajka i sól. Wyrób porządnie. Dodaj kapary, pokrojone oliwki, małe kawałki suszonych pomidorów i tarty parmezan. Ponownie zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odczekaj kolejne 40 minut, aż wyrośnie. Z ciasta uformuj bochenek i piecz w 200°C na środkowej półce piekarnika. Chleb o złotej barwie i chrupiącej skórce wyjmij z pieca po około godzinie.
Oliwkowa energia
Weź:
- 2 szklanki białej mąki,
- łyżeczkę cukru,
- szczyptę soli,
- 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży,
- 2/3 szklanki ciepłej wody,
- 1/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- kilkanaście czarnych oliwek,
- kilka zielonych oliwek,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- szczyptę suszonego chili,
- odrobinę oliwy do polania chleba i szczyptę grubo zmielonej soli do posypania.
Wymieszaj drożdże z cukrem, zalej odrobiną ciepłej wody. Zostaw mieszaninę na kwadrans, aż drożdże zaczną pracować. Przesiej mąkę do miski i wlej drożdże, dodaj sól oraz oliwę z wodą. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Im lepiej to zrobisz, tym bardziej puszysty będzie chleb. Dosyp chili, drobno posiekane suszone pomidory, posiekaną gałązkę rozmarynu, rozgnieciony (albo drobno pokrojony) czosnek i kilka oliwek pokrojonych na małe kawałki. Zagnieć składniki w cieście, przykryj całość wilgotną ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 20 min.).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej 2–3 placki z rozwałkowanego ciasta, na wierzch wciśnij całe oliwki i powtykaj małe krzaczki rozmarynu. Ponownie przykryj ściereczką i poczekaj, aż ciasto jeszcze odrobinę podrośnie. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Chlebki polej odrobiną oliwy i posyp gruboziarnistą solą. Piecz, aż zarumienią się i wyrosną (około 20 minut). Najbardziej smakują chwilę po wyjęciu z piekarnika, gorące, lekko wilgotne, bardzo aromatyczne.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek