Lecznicze właściwości bursztynu znane są od wieków, wykorzystuje je medycyna chińska i naturalna. Najpopularniejszym zastosowaniem jest nalewka z bursztynu, którą rozsławił ojciec Czesław Klimuszko. Można ją kupić w sklepach zielarskich, ale znacznie lepiej przygotować samej w domu, bo bezpośredni kontakt z bursztynem wzmacnia jego lecznicze właściwości. Nalewka jest niezastąpiona w okresie grypowym. Wystarczy pić trzy krople dziennie, aby nie zachorować. Doskonale sprawdza się też w leczeniu zapalenia dróg moczowych. Ponadto można nią nacierać plecy i klatkę piersiową, a w przypadku migren wcierać w skronie.
50 g pokruszonego bursztynu wsyp do butelki, zalej 500 ml spirytusu i odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką, by spirytus równomiernie nasycił się bursztynowym ekstraktem. Nie musisz nalewki przecedzać ani przelewać. Kiedy zużyjesz całą, rozkrusz bursztyn na mniejsze kawałki i ponownie zalej spirytusem. Pamiętaj, że możesz go użyć tylko dwa razy.
IL
fot.shutterstock.com