Świeże borowiki to marzenie kucharza. Kochamy je za intensywny smak. Kilka grzybków w zupełności wystarczy, by zmienić charakter potrawy. Zaostrzają apetyt, pobudzają trawienie i wcale nie zalegają na żołądku.
Zawierają też większość niezbędnych składników odżywczych (choć w niewielkich ilościach), więc nie mówmy, że są zupełnie bez wartości! Zjadane z umiarem i delikatnie przyrządzone z pewnością nie zaszkodzą. Najsmaczniejsze będą króciutko przysmażone i podane z ulubionym makaronem, soczystą piersią z kurczaka lub wrzucone w puszysty omlet. Ciepłe, ułożone na chrupiącej grzance i oprószone pietruszką z parmezanem mogą wprawić w zachwyt nie tylko włoskich smakoszy…
Soczysty obiad
Weź:
- całą pierś z kurczaka,
- ok. 200 g świeżych borowików,
- 2 łyżki masła,
- białko z jednego jajka,
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu,
- sól i pieprz,
- szczyptę tymianku.
Oczyszczone i umyte borowiki osusz papierowym ręcznikiem. Większe grzyby pokrój na cząstki, malutkie zostaw w całości. Podsmaż krótko na rozgrzanym maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem (możesz też podlać nieco białym winem). Zdejmij grzybki z patelni i zajmij się mięsem. Umytą i osuszoną pierś rozpłaszcz dłonią lub przekrój wzdłuż na połówki (tylko jeśli pierś jest dość duża). Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Białko roztrzep na talerzyku. Mięso zanurz w białku i panieruj w tartym parmezanie. Ułóż w żaroodpornej, lekko posmarowanej masłem formie. Wokół kurczaka rozłóż podsmażone borowiki. Całość posyp posiekaną natką i kilkoma wiórkami zimnego masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (najlepiej z włączoną funkcją opiekania). Po kilkunastu minutach możesz podawać. Z ryżem, makaronem, ziemniakami z wody i ulubioną zieleniną.
Szlachetna przekąska
Weź:
- ok. 180 g drobnych borowików,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki,
- czubatą łyżkę masła i odrobinę oliwy,
- 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżkę świeżo startego parmezanu,
- pomidorki koktajlowe dla smaku i do dekoracji,
- sól, pieprz.
Oczyść i umyj borowiki, osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój wzdłuż w niezbyt grube plastry. Rozgrzej masło z oliwą na patelni. Dodaj borowiki. Po minucie wrzuć drobno posiekany czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut. Borowiki powinny być złociste i w miarę jędrne. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek, wsyp świeżo starty parmezan i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Zdejmij z ognia. Delikatnie wymieszaj i po chwili podawaj. Na kromce chleba, na ciepłej grzance z białego pieczywa albo jako dodatek do jajecznicy.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek