Te owoce pomogą ci się obronić przed rakiem i... złymi przygodami w podróży.
Banan jest we władaniu Marsa, dlatego skutecznie walczy ze wszystkimi złymi bytami, zrządzeniami losu i chorobami.
Jeśli chcesz uniknąć nieszczęść i przykrych wypadków, włóż owoc do torby podróżnej, a jeżeli chcesz być zdrowy, codziennie zjadaj przynajmniej 2 owoce.
Ostatnie badania dowiodły, że banany, gdy są bardzo dojrzałe, produkują CMN (Czynnik Martwicy Nowotworów) – substancję, która niszczy nieprawidłowe, patologiczne komórki. Dlatego, jeśli dotąd wyrzucałeś do kosza banany pokryte brązowymi plamkami, myśląc, że są zepsute – natychmiast z tym skończ! To te brązowe bowiem są najbardziej dojrzałe i najzdrowsze. Mogą ci pomóc uchronić się przed rakiem.
Poza tą genialną zaletą smaczne banany mają jeszcze inne rewelacyjne właściwości. Są źródłem potasu, który wzmacnia układ krążenia i inteligencję, błonnika, który popędza jelita do pracy, a także żelaza, fosforu i zdrowych węglowodanów, które dostarczają mnóstwa energii.
Banany bez ograniczeń mogą pałaszować również wrzodowcy, którym inne owoce nie sprzyjają. Nie powodują bowiem nadmiernego wytwarzania kwasów żołądkowych.
Pieczone banany
Potrzebne będą:
• twarde banany • łyżka rumu • łyżka masła • 2 łyżki wiórków kokosowych • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany • kilka kropli esencji waniliowej
Banany obierz ze skóry i przekrój wzdłuż. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Śmietanę dopraw wanilią i rozsmaruj na dnie naczynia. Teraz ułóż banany i skrop całe rumem. Posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Piecz przez 15 minut. Gotowe!
Alicja Majewska
fot. shutterstock