Zaczyna się sezon kaszlania, katarów i ogólnego szczękania zębami. Trzeba się rozgrzewać, wzmacniać i leczyć – a nie ma to jak naturalne sposoby!
Coraz mniej światła, coraz zimniej. Aż chciałoby się jak misie zasnąć i obudzić dopiero na wiosnę... Niestety, musimy inaczej postarać się przetrwać zbliżającą się jesień i dobrze przygotować do zimy.
Przede wszystkim potrzebujemy energii, a tę zdobędziemy odpowiednią dietą, która da nam niezbędny zastrzyk energetyczny na całą porę chłodną. Stąd w przepisie rozgrzewające zioła, warzywa i dobry tłuszcz. Musimy też uważać, bo brak ruchu może przekuć się na dodatkowe wałeczki – jesień i zima spowalniają przemianę materii.
Tę prostą dietę powinniśmy stosować raz w miesiącu, a nie tylko będziemy cały czas tryskać wigorem, ale także zachowamy smukłą, letnią sylwetkę. I nie trzeba się będzie na gwałt odchudzać wiosną!!!
Dzień 1.
☛ Śniadanie: dwie łyżki płatków owsianych ugotuj w szklance wody, dodaj sporą garść rodzynek, łyżeczkę miodu i łyżkę śmietany (10–12 proc.).
☛ Obiad: dwa spore ziemniaki zetrzyj na grubej tarce, pomieszaj z posiekaną cebulą, kminkiem, majerankiem, solą, pieprzem, dwiema łyżkami ziarna sezamowego. Wyłóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zapiekaj przez godzinę w gorącym (180°C) piekarniku. Zjedz polane łyżką śmietany.
☛ Kolacja: szklanka świeżego soku z marchwi, dwa sucharki z twarożkiem.
Dzień 2.
☛ Śniadanie: obierz jednego banana, pokrop cytryną i zapiecz w folii przez 15 min. Potem posmaruj łyżeczką miodu. Do tego kromka ciemnego pieczywa z łyżeczką masła.
☛ Obiad: z 250 g utartej dyni, żółtka, dwóch łyżek mąki i łyżki mleka usmaż omlet na łyżeczce masła.
☛ Kolacja: jabłko, a potem dwa średnie ziemniaki pokrojone w plastry i pół pokrojonej cebuli usmaż na łyżce oleju, lekko posól, na koniec wbij jajko i poczekaj, aż się zetnie.
Dzień 3.
☛ Śniadanie: sałatka owocowa z banana, jabłka, kawałka melona i małej kiści winogron, doprawiona sokiem z cytryny i łyżeczką miodu.
☛ Obiad: uduś jeden średni ziemniak i marchewkę. W żaroodpornym naczyniu zapiekaj przez kwadrans 200 g ryby morskiej posmarowanej łyżeczką oleju i polanej sosem z łyżki mąki, 3 łyżek śmietany i przypraw (sól, pieprz, kolendra, imbir, czosnek). Całość posyp parmezanem.
☛ Kolacja: ugotuj w szklance mleka filiżankę ryżu z utartym bananem, dopraw łyżeczką miodu i cynamonem.
Dzień 4.
☛ Śniadanie: dwie łyżki płatków owsianych i 5 suszonych śliwek ugotuj w szklance wody, dopraw łyżeczką miodu i łyżeczką śmietany.
☛ Obiad: ugotuj 100 g razowego makaronu,do tego usmaż na łyżce oleju jeden duży, pokrojony w kostkę pomidor, dodaj roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła. Sosem polej makaron.
☛ Kolacja: dwie kromki razowego chleba posmaruj odrobiną masła i posyp obficie szczypiorkiem.
ES
fot.shutterstock.com