Koktajle na różne dolegliwości
Wyciśnięte soki można mieszać, jednak z zachowaniem kilku zasad. Zazwyczaj nie łączy się soków owocowych i warzywnych, ponieważ może to doprowadzić do zaburzeń żołądkowych. Wyjątkiem jest marchew i jabłko, które są wdzięcznym obiektem do tworzenia smakowitych mieszanek. Wszędzie tam, gdzie nie podajemy dawkowania, koktajle najlepiej pić trzy razy dziennie – po jednej szklance (250 ml) rozcieńczone pół na pół z wodą.
Oczyszczanie wątroby: sok nr 1 – zmieszaj sok z marchwi, buraka i świeżego ogórka w proporcji 10 : 3 : 3. Kuracja powinna trwać dwa tygodnie. Sok nr 2 – zmieszaj 270 g marchwi, 140 g selera, 60 g pietruszki. Wypijaj rano na czczo.
Oczyszczanie nerek: 2 liście mniszka lekarskiego, szpinaku albo kapusty, ½ szklanki różyczek brokułów, szklanka różyczek kalafiora albo 2 brukselki, ząbek czosnku albo mała rzodkiewka, ½ szklanki posiekanej pietruszki, czerwone jabłko.
Reumatyzm, bóle mięśni: marchew, ogórek i zielona papryka; proporcje warzyw: 4 : 1 : 1.
Egzemy, wypryski, kruche paznokcie: marchew, ogórek i sałata w proporcjach: 4 : 1 : 1
Na nerwy i stres: sok nr 1: duża marchew, 3-4 różyczki brokuła, 3-4 łodygi selera naciowego, 2 duże garści szpinaku. Sok nr 2: 100 g jarmużu, 25 g natki pietruszki, 200 g jabłek, 50 g selera.
Bóle brzucha, zagazowane jelita, zaparcia, wysokie ciśnienie, migrenowe bóle głowy: marchew i szpinak w proporcjach: 1 : 2.
Na odporność: sok nr 1: mały burak, 3 marchwie, 8 łodyg selera naciowego, różyczka brokułu, 2 ząbki czosnku. Sok nr 2: garść jagód, 2 duże jabłka, ćwiartka małego arbuza. Sok nr 3: ½ kg pomidorów, ½ łodygi selera naciowego.
Zapalenie pęcherza moczowego: sok nr 1: 150 g żurawin, 170 ml wody. Sok nr 2: jabłko, brzoskwinia, 1/3 szklanki wody. Sok nr 3: 125 g kiełków lucerny, 4 pomidory, ¼ zielonej papryki
Pobudzenie krążenia: sok nr 1: ½ kg pomarańczy, 2 duże limonki. Sok nr 2: 2 starte buraki ćwikłowe, 1 starty seler, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki, łyżeczka startego chrzanu, szczypta soli i pieprzu.
Naturalne energizery: sok nr 1: 3 buraki, garść liści szpinaku, ogórek. Sok nr 2: 4 garście szpinaku, awokado.
fot.shutterstock.com