W walce z przeziębieniem pomoże ci Matka Natura. Z buraka, rzepy i chrzanu przygotujesz eliksiry na kaszel.
Powinnyśmy żyć w symbiozie z naturą, bowiem każda z nas jest jej częścią. Jeżeli cię przewieje albo przemokniesz, ta wyjątkowa więź się zaciera. Może z tego wyniknąć suchy męczący kaszel, który złagodzisz właśnie powrotem do natury. Pomogą ci słodkie syropy z korzeniowych warzyw: buraków, chrzanu albo rzepy. Są proste w przygotowaniu i pozbawione sztucznych dodatków czy alkoholu, które często znajdują się w syropach z apteki. Jednak gdy kaszel suchy zmienia się w przewlekły wilgotny, rozsądnie jest zrezygnować z syropów, bo mogą hamować rozwój wydzieliny i utrudniać pozbywanie się mikrobów. Wtedy powinnaś pić dużo wody i soków albo zrobić sobie miniinhalację nad filiżanką z rumiankową herbatką. Ukoi i odkazi gardło!
Słodkie syropy
• Burakowy
Dużego buraka ćwikłowego pokrój w drobną kostkę i posyp cukrem, odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedź syrop do butelki i pij 2 razy dziennie po łyżeczce.
• Chrzanowy
Do 200 g startego chrzanu wlej szklankę przegotowanej i ostudzonej wody. Po godzinie przeciśnij masę przez płótno i do chrzanowego płynu dodaj dwie łyżki miodu oraz sok z połowy cytryny. Całość wymieszaj. Pij 3–4 razy dziennie po łyżeczce.
• Rzepowy
Dużą rzepę pokrój w cienkie plasterki i zasyp dwoma łyżkami cukru. Odstaw na 3 godziny, a potem przecedź. Przelej syrop do buteleczki. Pij 5 razy dziennie po łyżeczce.