Wpływ Marsa i Urana nakręcą ją do wypromowania dzieci. Z córką idzie jej ciężko – Lara się stawia, a syn – Tadeusz – patrzy w mamę jak w obrazek! Jeśli TVN miałby królową, byłaby nią bezapelacyjnie Magda Gessler. Jej program „Kuchenne rewolucje” już 18. sezon ogląda najwięcej widzów. Ale to nie spektakularne metamorfozy podupadających restauracji przyciągają przed ekrany miliony głodnych rozrywki ludzi, lecz sama Magda, którą wszyscy podziwiają, ale nikt nie chciałby stanąć z nią oko w oko. Wiadomo przecież, że bywa nieobliczalna i potrafi rzucić nie tylko mięsem. „Wy karmicie ludzi, a nie bydło! Ku*wa, Francuz dałby w pysk za coś takiego”, „Golonka śmierdzi jak samiec, który się nie wyżył!”, „Po prostu można się wyrzygać”. „W Chrzanowie jedzenie nie jest do chrzanu. Ono jest do dupy”. To zaledwie próbka jej krasomówczych możliwości. Gdzie jest kuchnia?! Potrząsając burzą jasnych loków, bez pardonu pakuje się na zaplecze, do kuchni i wtyka nos do garów. Wytropi importowany czosnek, nieświeże mięso czy chrzczone wino. Kucharzenie ma we krwi, jak również gorący temperament, jak to przy włoskich korzeniach. Zawsze wiodła barwne, niebanalne życie. Z ojcem, który był zagranicznym korespondentem, spędziła dzieciństwo w Sofii oraz na Kubie, gdzie siadywała na kolanach samego Fidela Castro.
W Madrycie skończyła Akademię Sztuk Pięknych. I wydawać by się mogło, że poświęci się właśnie sztuce, zaś gotować będzie wyłącznie we własnej kuchni, ale przyszła miłość. Bynajmniej nie do jedzenia, a do Piotra Gesslera ze słynnej rodziny warszawskich restauratorów. Wyszła za niego za mąż po śmierci pierwszego małżonka, niemieckiego dziennikarza, on rozwiódł się z pierwszą żoną Martą (też restauratorką). Razem z Piotrem prowadziła lokal „U Fukiera” i otwierała kolejne restauracje, pisała felietony kulinarne oraz książki, oczywiście o gotowaniu. Po rozwodzie zachowała słynne nazwisko męża, bo jak by to brzmiało: restauratorka Magdalena Ikonowicz? Magda jest bowiem rodzoną siostrą lewicowego działacza Piotra Ikonowicza, który robi wiele dla biednych i wykluczonych, np. blokując eksmisje, jednak z wykwintną kuchnią zdecydowanie się nie kojarzy. Wyskakuje już z lodówki Dzięki magii telewizji z kucharki i restauratorki Magda stała się gwiazdą pełną gębą, która wyskakuje dziś niemal zewsząd. Zasiada w jury „MasterChefa”, samodzielnie gotuje w programie „Sexy Kuchnia Magdy Gessler”, promuje swoją twarzą kuchenne akcesoria, gra w reklamach, zgarniając oczywiście grubą kasę.