W medycynie wschodniej reishi znany jest od przeszło dwóch tysięcy lat jako środek wspomagający energię życiową. Współczesne badania wykazały, że leczy nowotwory.
W przyrodzie spotykany jest głównie w krajach Dalekiego Wschodu. Rośnie przede wszystkim na pniach starych drzew liściastych. Reishi występuje także w Polsce, ale jest pod ścisłą ochroną. Znane są 62 odmiany tego grzybka. Za najcenniejszą ze względu na właściwości zdrowotne uznawana jest czerwona, a szczególnie ta kształtem przypominająca rogi jelenia.
Od astmy po nowotwory
W Japonii, Chinach i Australii reishi znajduje się na urzędowej liście leków przeciwnowotworowych. Badania medyczne potwierdziły, że zmniejsza agresywność nowotworów i prawdopodobieństwo pojawienia się przerzutów, łagodzi dolegliwości związane z chemioterapią. W kalifornijskim Instytucie Nauk i Medycyny 250 pacjentom z zaawansowanym rakiem podawano ekstrakt z reishi. Zaobserwowano u nich wzrost produkcji przeciwciał i zwiększenie aktywności systemu immunologicznego. Pacjenci ci zdecydowanie rzadziej zapadali na wszelkie infekcje. Ekstrakt z reishi w dawkach ponad 5 g dziennie okazał się szczególnie skuteczny w leczeniu poszpitalnym raka płuc, nerek, wątroby i trzustki oraz guzów mózgu.
Ponadto udowodniono, że reishi pobudza dojrzewanie komórek odpornościowych (makrofagi), które niszczą bakterie. Wspomaga leczenie cukrzycy, opóźnia starzenie się organizmu, odtruwa wątrobę. Przynosi ulgę w zmęczeniu, bezsenności, astmie, dolegliwościach związanych z klimakterium, wrzodach żołądka, bólach migrenowych. Ponieważ obniża ciśnienie krwi, nawet o 25 proc., a także poziom cholesterolu i trójglicerydów, z powodzeniem można go stosować w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
Skąd się bierze moc reishi?
Reishi jest bogaty w polisacharydy, które mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe i wspomagające działanie układu odpornościowego. Inna substancja farmakologicznie czynna to triterpeny. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych, działają przeciwbólowo, uspokajająco, detoksykacyjnie.
W grzybku nieśmiertelności znajduje się także adenozyna, która zmniejsza lepkość krwi, a przez to usprawnia krwiobieg, rozszerza tętnice i w ten sposób poprawia zaopatrzenie serca i mózgu w tlen. Reishi zawiera substancje o właściwościach przeciwzapalnych, których działanie jest podobne do sterydów, dlatego wspomaga leczenie zapalenia stawów. Oprócz tego ma wiele cennych witamin (głównie z grupy B) i składników mineralnych, takich jak: wapń, cynk, mangan, żelazo i miedź.
Oby nie przesadzić!
Reishi jest składnikiem herbatek ziołowych, syropów, nalewek, tabletek, a nawet pitnej czekolady i kawy. Można też kupić skoncentrowany ekstrakt, także w postaci kapsułek. Cena: od 60 zł. Dostępny jest w zielarniach i sklepach internetowych. Warto pamiętać, że reishi nie należy przyjmować dłużej niż trzy miesiące, ponieważ może powodować suchość w jamie ustnej, gardle i nosie. Te skutki uboczne zdarzają się rzadko, a ich przyczyna nie jest znana. Lekarze podejrzewają, że mogą być związane z uczuleniem na grzyby.
Reishi a uroda
Czerwony grzybek zatrzymuje wodę w skórze. Dzięki temu jest ona bardziej nawodniona, elastyczna i gładka, dłużej zachowuje młodość. Gdy dodasz do kąpieli trochę ekstraktu z reishi, nie tylko poprawisz wygląd skóry, ale też uchronisz ją przed infekcjami bakteryjnymi. Szampony z wyciągiem z grzybka pomogą utrzymać właściwy poziom nawilżenia twoich włosów, zlikwidują łupież, wzmocnią cebulki.
Maitake i shitake
To kolejne dalekowschodnie grzyby o właściwościach leczniczych. Maitake w warunkach naturalnych rośnie w północnej Japonii, na pniach drzew, jest też uprawiany na wysterylizowanym podłożu z trocin. Reguluje ciśnienie, obniża poziom cholesterolu, poprawia odporność. Jest pomocny w walce z nadwagą. Jeszcze kilkanaście lat temu shitake był bardzo drogi i trudny do kupienia. Od kiedy jednak badania naukowe prowadzone głównie w USA potwierdziły jego właściwości zdrowotne, rozpoczęto uprawę tego egzotycznego grzyba w wielu krajach (można nawet stworzyć domową hodowlę). Stosowany jest w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych – serca i naczyń krwionośnych, nowotworów, a nawet AIDS. Jest silnym antyutleniaczem – pomaga dłużej zachować młodość. Przywraca siły witalne, wzmacnia system odpornościowy, pomaga zwalczyć stres i problemy z potencją.