Koziorożec lubi posiłki domowe. Uwielbia pyszne, tradycyjne jedzenie.
Koziorożce są praktyczne, lubią uregulowany tryb życia i stałe pory posiłków, na które jadają smaczne, lecz proste potrawy albo to, co jest łatwe do przyrządzenia i niedrogie. Liczą kalorie, ale rzadko muszą to robić, bo potrafią zachować umiar. Dlatego trudno spotkać osoby otyłe spod tego znaku!
Często kultywują nawyki żywieniowe, które wyniosły z domu, stosują przepisy mamy i babci. Koziorożec, gotując dla innych, bardzo się stara, ale sam przy stole je mało. Jednak jakość jedzenia jest zwykle dla niego ważna.
Czyta więc skład na opakowaniu, czy aby nie ma za wiele chemii, zawsze też sprawdza, ile procent śledzi jest w produkcie „śledzie w śmietanie”.
Koziorożce lubią warzywa korzeniowe, przyprawy korzenne, wędzone sery (np. oscypki) i wędliny, suszone kiełbasy, kabanosy, grzyby, żurawiny, borówki, czarne jagody. Kochają wszystko, co rośnie blisko ziemi lub pod nią, są zatem wielkimi miłośnikami trufli, a jeśli nie mogą sobie pozwolić na prawdziwe, to sięgają chociaż po ekstrakty z tych wyrafinowanych grzybów.
Uwielbiają wystrój kuchni tradycyjny, kojarzący się z domem, a nie chłodnym laboratorium do przyrządzania posiłków, jakie proponują niektóre pisma wnętrzarskie. Stosują gadżety ułatwiające pracę, ale z umiarem. Wystarcza im mikser, nowoczesny piekarnik, elektryczna maszynka do mięsa. Tradycja!
Ulubione potrawy Koziorożca:
rosół, zupa cebulowa z kminkiem i gałką muszkatołową, barszcz czerwony; sztuka mięsa w sosie chrzanowym, indyk z borówkami, kaczka z jabłkami, kotlet schabowy, tradycyjne jarzyny, np. marchew z groszkiem, buraczki lub kapusta, surówka z selera z orzechami.
Alkohole:
Wino wytrawne czerwone i białe, nalewki, czyste wódki.
Elżbieta Bazgier
fot.shutterstock.com