Typowy zodiakalny Bliźniak to bywalec modnych knajpek, eksperymentator kulinarny, kolekcjoner nowych smaków i przepisów.
A to, czego posmakuje na mieście i co szczególnie przypadnie mu do gustu, będzie próbował odtworzyć we własnej kuchni.
Bierze się do gotowania obłożony książkami, notatkami. Często z koleżanką lub mamą pod telefonem.
Szybko zmienia swoje upodobania, wypróbowuje różne diety, bawi się. Bliźniak nie jest zbyt mocno przywiązany do tradycji, to zwolennik kuchni fusion. Nawet jeśli nie zna tej nazwy, to stosuje ją w praktyce, bez oporu łącząc np. kuchnię chińską ze staropolską.
Jego specjalnością są różne przepisy z serii „olaboga, goście jadą!".Na poczekaniu potrafi wykreować coś naprawdę wyjątkowego. Lubi mieć pod ręką takie gadżety, jak np. spieniacz do mleka, specjalny kubek do yerba mate, dizajnerski otwieracz do konserw.
Jego ekspres do kawy przyrządza dwa tuziny rodzajów aromatycznego naparu, a na końcu macha na pożegnanie i życzy miłego dnia. :-) W kwestii zdrowego żywienia kieruje się rozsądkiem: zna mniej więcej zasady i stara się je stosować, ale bez fanatyzmu. W każdym razie otyłość w tym znaku nie zdarza się często.
Ulubione potrawy Bliźniąt:
Pokręcone wersje znanych dań, na przykład sushi po włosku – ryż risotto, grzyby i wołowina zrolowane z rukolą i posypane parmezanem. Wygląda jak sushi, smakuje jak risotto – i właśnie o tę przewrotność chodzi. Albo meksykańskie chili con carne doprawione na sposób włoski miętą, bazylią i parmezanem.
Alkohole:
Oryginalne drinki, kolorowe, fikuśnie przyrządzane i podawane. Na przykład tak, by układały się warstwowo, kolorami. Lubi testować nowe wina, wynaleźć jakiś nieznany innym gatunek i wylansować w swoim otoczeniu modę np. na wina z Afryki.
Elżbieta Bazgier
fot.shutterstock.com