Maniaczka zdrowego stylu życia. Ona nie je, tylko się odżywia.
Wnikliwie czyta skład produktów, zanim włoży je do sklepowego koszyka. Stała bywalczyni sklepów ze zdrową żywnością.
W tym znaku rzadko zdarzają się grubaski. Panna je z umiarem, regularnie, wiedząc, że to najlepsze dla trawienia. Łasowanie raczej nie jest w jej stylu, potrafi zachować reżim i dyscyplinę.
Do tego znaku bardzo pasuje kuchnia makrobiotyczna, która łączy wiedzę i kreatywność z intuicją, czy kuchnia pięciu przemian, w której można znaleźć kulinarne remedia na wiele schorzeń i dolegliwości.
Panna spytana, czy smakuje jej kleik ryżowy z wodorostami i kozieradką, odpowie: „Oczywiście! Skoro jest zdrowe, to smakuje!". Bo Panna je „przez rozum", jej kubeczki smakowe są ściśle podporządkowane rozsądkowi.
Nie jest to pozbawione sensu, gdyż zodiakalne Panny mają wrażliwy układ trawienny, a szczególnie jelita. Na stres często reagują niestrawnością i bólem brzucha. Zatem od dziecka powinny żywić się zdrowo.
Panna na co dzień gotuje raczej proste, zdrowe jedzenie, np. zupy, kasze, potrawy jednogarnkowe. Ważne są dla niej względy ekonomiczne i stosunek jakości do ceny. Nie lubi przepłacać. I to drugi powód, dla którego Panna ceni sobie zakupy na bazarach – tam zawsze można coś utargować.
Potrawy Panny
Na śniadanie lubi twarożki z owocami albo ziołami, płatki zbożowe i grzanki, chudą wędlinę, miód, jajka na miękko. Na obiad – jarzynowe kremy lub rosoły na chudym mięsie, filet drobiowy, rybę, gotowane pulpeciki cielęce z sosem koperkowym. A na deser – owocowe ciasta z jogurtem, ciasteczka owsiane i z otrębami, budynie, kisiele, galaretki. Lekko, zdrowo, kolorowo.
Alkohole:
Nalewki i wódki ziołowe, które mają działanie zdrowotne. Panny chętnie same je robią, by w przypadku np. niestrawności leczyć się nalewką orzechową.
Znany kucharz spod znaku Panny: Pascal Brodnicki, ur. 5.09.1976 w Lille (Francja).
Kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich. Jego ulubioną mięsną potrawą są polędwiczki wołowe.
Elżbieta Bazgier