Smakosz to i łasuch o wyrafinowanym podniebieniu i niewątpliwym talencie kulinarnym! Byk ciągle urozmaica domową kuchnię, szuka nowych rozwiązań.
Lubi rozmawiać o jedzeniu, planuje posiłki, potrafi się rozmarzyć, rozmyślając o tym, co sobie ugotuje, jak wróci do domu. Znawca i bywalec świetnych restauracji.
Uwielbia przyjść do dobrej knajpy w towarzystwie i spędzić tam miłe popołudnie. Będzie trochę się zżymał, że mogłoby być taniej, ale potem chętnie opowie znajomym, co jadł i za ile. Święta to dla niego prawdziwe pole do popisu, Byki są bowiem tradycjonalistami i lubią celebrować uroczystości.
Do tego gardzą fast foodami, daniami z puszki oraz sztucznymi przyprawami. Nie uznają żadnych substytutów: w ich gotowaniu wszystko musi być prawdziwe i naturalne. Jak w przepisie jest wanilia, to dodadzą ziarenka z laski, a nie cukier waniliowy.
Gotowania ani jedzenia Byk nigdy nie uważa za stratę czasu. W swoim otoczeniu to właśnie on tworzy modę na domowe wypiekanie chleba, robi sery, przetwory z warzyw i owoców. Bardziej ambitni przedstawiciele tego znaku biorą się nawet za wędzenie wędlin.
Ale największa jego miłość to słodycze, lubuje się zwłaszcza w tortach, które wspaniale smakują i kusząco wyglądają. Dla Byka ważna jest także oprawa stołu: obrus, zastawa, kwiaty, świece. Potrafi zadać sobie trud, aby tak dopasować potrawy, by na stole królował jeden wybrany kolor.
W jego stylu jest np. zaprosić znajomych na „białe przyjęcie". Wtedy na białym lnianym obrusie pojawia się zastawa écru, a na niej np. ricotta z gruszkami, panna cotta polana białą czekoladą, białe bezy. Byk to po prostu mistrz nastroju – umie wyczarować naprawdę fantastyczne przyjęcia, godne zawodowego restauratora. Dlatego wszyscy znajomi czekają na jego imieniny, bo wiadomo, że będzie nieziemska wyżerka i do tego w doskonałej atmosferze!
Ulubione potrawy Byka:
Dania kuchni śródziemnomorskiej, różne pasty z sosami, owoce morza, ryby. Jeśli chodzi o mięsa, to wyznaje zasadę: mało, ale najwyższego gatunku. Wszystkie desery, ciasta, musy, kremy, no i szarlotka na ciepło z bitą śmietaną!
Alkohole:
Szampan, nalewki własnej roboty, wina półwytrawne, delikatne. W tym znaku rodzą się prawdziwi znawcy win. To nie snobizm: Byk naprawdę czuje, jakie wino pasuje do jakiej potrawy.
Elżbieta Bazgier
fot.shutterstock.com