Mnóstwo naszych zajęć i starań kręci się wokół jedzenia. A ile czasu na to poświęcamy! Jedzenie jest ważne – i to nie tylko dlatego, że bez niego umrzemy.
Przy stołach zastawionych jadłem zawieramy sojusze, zdobywamy serca ukochanych, odkrywamy nowe smaki życia. Każdy z nas ma do jedzenia inny stosunek. Astrologowie zauważyli, że wiąże się to z naszym znakiem zodiaku – silniej, niż mogłoby się wydawać.
Naszą analizę rozpoczniemy od znaków ognistych.
Baran je po to, żeby – po prostu – szybko nasycić głód, nabrać sił i znowu stanąć na nogi. Lew jedząc, dowartościowuje się: „Oto JA jem tę potrawę i to jest dla mnie super”. Lwy za każdym razem fundują sobie iście królewską ucztę i wstają od stołu jeszcze ważniejsze, niż zasiadły.
Strzelce jedzą dla idei. Nabijając smaczniutki kęs na widelec, realizują przesłanie zdrowego odżywiania albo unikania GMO, wegetarianizmu lub walki z głodem. Jedząc, wyrażają poparcie dla pewnej ważnej sprawy i sprzeciwiają się innej.
A co przyświeca znakom wodnym?
Raki siadając do stołu, podtrzymują tradycję. Raczą się owsianką lub jajecznicą na śniadanie, ponieważ od zawsze to właśnie jadało się w ich rodzinie. Skorpiony jedzą, aby przeżyć emocję. Zadają sobie przy tym pytanie: czy to danie będzie równie udane jak kiedyś? Czy kucharz stanął na wysokości zadania? A może zupa, ciasto czy pieczeń jednak się nie udały i będzie można puścić w świat jadowitą plotkę na ten temat?
Ryby jedzą dla wspomnień i wzruszeń. Smak kapusty z grzybami przywołuje im Wigilię sprzed dziesięciu lat, okruchy bezy na brodzie – romantyczną przygodę z pierwszą miłością... I już Ryby chyłkiem ocierają łzę wzruszenia.
Znaki powietrzne?
Bliźnięta mogą nawet nie zauważać, co jedzą, ponieważ dla nich znacznie ważniejsze od tego, co niosą właśnie do ust, są błyskotliwe opowieści, skojarzenia i dowcipy, które przy stole chłonie ich umysł. Wagom jedzenie służy do tego, żeby poczuć wspólnotę i zjednoczenie z drugim człowiekiem, by razem celebrować piękno, sztukę i harmonię.
Nie tylko sztukę kulinarną, ale wszelką – gdyż to właśnie dla nich wymyślono eleganckie kolacje przy świecach i akompaniamencie muzyki. Jedzenie w wykonaniu Wodnika musi być jakoś odlotowe. Na przykład tylko sushi. Albo placki z quinoa zamiast chleba. Albo czysty weganizm, żadnej potrawy, która byłaby skażona cierpieniem jakiejś istoty.
Na koniec znaki, dla których jedzenie jest najważniejsze, czyli te z żywiołu ziemi.
Panny to urodzeni kucharze, przy czym nie tylko praktyka „przy garach” jest dla nich ważna, ale i teoria. Znają zasady żywienia. Liczą kalorie i dbają o skład chemiczny potrawy. Gromadzą przepisy – i często im to wystarcza! Koziorożce nie tyle jedzą czy gotują, ile stosują dietę. Właśnie słowo „dieta” zdradza ich stosunek do jedzenia, gdyż ich pożywienie musi być dietetycznie tanie, dietetycznie zdrowe i w ogóle, jak każda dieta, poddane jakimś rygorom i dyscyplinie.
Od diety blisko do głodówki i chyba to jest właśnie to, o czym Koziorożec marzy skrycie. Na koniec najbardziej zapamiętali miłośnicy jedzenia, czyli Byki. Dla nich jedzenie to nie tylko posiłek, nie tylko dzieło sztuki, nie tylko wspólnotowa biesiada – to coś więcej. To samorealizacja.
Wkrótce – o wpływie planet na jedzenie.
Wojciech Jóźwiak
fot.shutterstock.com