Szpinak dzięki zawartości beta-karotenu, luteiny i witaminy C chroni przed rakiem i chorobami serca. A nasze babcie wiosną stosowały go jako najlepszy lek na anemię.
To także skarbnica potasu, obniżającego ciśnienie krwi, i magnezu, który pomaga walczyć ze stresem. Jego zielone soczyście liście magazynują kwas foliowy niezbędny dla kobiet, które chcą urodzić zdrowe dziecko. Na dodatek odkryto, że pomaga odsunąć od siebie widmo choroby Alzheimera, bo korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i pamięć!
Aby tak się stało, należy go jeść 3 razy w tygodniu. Jego przyswajanie zwiększa witamina C, warto go więc skropić cytryną albo łączyć z produktami, które ją zawierają (np. pomidory). Ale trzeba też z tą zieleniną uważać! Gdy serwujemy ją często bez osłony, to w naszym organizmie zwiększa się ilość kwasu szczawiowego, który może powodować powstawanie kamieni w nerkach. Jednak można temu zapobiec – wystarczy, że szpinak będziemy jeść z jajkiem.