Ser tofu to doskonałe źródło białka, wolne od tłuszczu i sztucznych hormonów.
Ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jeśli nie chcesz narażać swojego serca na potyczki z wysokim cholesterolem, zaproś do swojego menu pieczone tofu z sałatką w sosie musztardowo-miodowym.
Składniki:
około pół kg twardego tofu, pół łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia (do posmarowania brytfanny), ćwierć szklanki sosu sojowego, główka sałaty, 2 małe posiekane cebule, pół pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, pokrojony w kostkę pomidor, pół ogórka w plastrach, starta marchew, wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki octu, ćwierć szklanki niesłodzonego soku z jabłek, 3 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy, łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Odsącz tofu z wody. Pokrój na 4 grube plastry, a każdy z nich jeszcze na połowę. Ułóż na natłuszczonej brytfannie, polej połową soku z cytryny i połową sosu sojowego, piecz 15 minut. Po tym czasie przewróć na drugą stronę, polej resztą soku z cytryny i sosu sojowego, piecz kolejny kwadrans. Przygotuj sos do sałaty: roztrzep ocet, sok z jabłek, musztardę, oliwę i czosnek. Polej poszarpane liście sałaty, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Na talerzach układaj liście sałaty, a na nich po kilka kawałków tofu.