Wiesz, że cukier szkodzi, ale nie potrafisz żyć bez jego smaku? Są sposoby na to, by jeść słodko i jednocześnie zdrowo. Naturalnie!
Oto kilka powodów, dla których należy unikać cukru. Łyżeczka białych kryształków to aż 16–20 kcal. Podnosi poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Obniża wrażliwość na insulinę, co może doprowadzić do cukrzycy. Osłabia odporność, przyspiesza starzenie się skóry. Można się od niego uzależnić.
Czym go zastąpić?
- Ksylitol
Barwą i smakiem przypomina cukier. Uzyskuje się go z drzewa brzozowego. Ma prawie o połowę mniej kalorii niż cukier, do tego kilka razy niższy indeks glikemiczny, dlatego jest wskazany dla diabetyków i osób na diecie. Zwiększa przyswajanie wapnia, wzmacnia kości i szkliwo zębów. Hamuje powstawanie bakterii gnilnych. Zalecana dawka to najwyżej trzy łyżeczki dziennie, przy większej ilości może się pojawić biegunka. Ksylitol kupisz w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Jest dość drogi – kosztuje od 15 zł za 250 g.
- Melasa
Ciemnobrązowy gęsty syrop o karmelowym smaku. Choć melasa powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru, jest od niego o niebo zdrowsza. Zawiera całe bogactwo mikroelementów i witamin. Już dwie łyżeczki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń, magnez i żelazo. Ma dobroczynne działanie na naczynia, układ pokarmowy i odpornościowy. Szczególnie polecana dla rekonwalescentów, ciężarnych,
karmiących matek. Cena – od 14 zł za 450 g.
- Lukrecja
Roślina ta ma bardzo słodki korzeń. I to on – w formie sproszkowanej albo krojony – jest używany jako zamiennik cukru. Lukrecją słodzone są soki, ciastka, piwa. Poza tym, że jest słodka, normalizuje poziom estrogenów, wzmacnia żołądek, obniża poziom złego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne. Może być stosowana przez cukrzyków. Niewskazana dla osób z wysokim ciśnieniem. Cena – ok. 5 zł za 50 g.
- Stewia
Ta roślina rodem z Paragwaju ma listki 30 razy słodsze od cukru. Sprzedawana jest w formie sproszkowanej, czasami w płynie. Można nią słodzić napoje i wypieki. Nie zawiera węglowodanów, jest więc bezkaloryczna. Reguluje poziom cukru we krwi, zatem to idealny słodzik dla diabetyków. Hamuje powstawanie próchnicy, obniża ciśnienie. Dość trudna do kupienia, najlepiej szukać jej w internecie. Cena – ok. 20 zł za 10 g.
- Inulina
To błonnik znajdujący się m.in. w cykorii. Inulina ma tylko jedną dziesiątą słodyczy cukru, dlatego jest świetnym produktem dla osób, które próbują odzwyczaić się od słodkiego smaku. Jej indeks glikemiczny wynosi 14, a kaloryczność 1,6 kcal/g. Jest prebiotykiem – stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Wskazana przy kłopotach z trawieniem i trzustką przy cukrzycy. Cena – ok. 20 zł za 300 g.
Gorzka prawda o sztucznych słodzikach
- Melasa
Ciemnobrązowy gęsty syrop o karmelowym smaku. Choć melasa powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru, jest od niego o niebo zdrowsza. Zawiera całe bogactwo mikroelementów i witamin. Już dwie łyżeczki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń, magnez i żelazo. Ma dobroczynne działanie na naczynia, układ pokarmowy i odpornościowy. Szczególnie polecana dla rekonwalescentów, ciężarnych,
karmiących matek. Cena – od 14 zł za 450 g.
- Lukrecja
Roślina ta ma bardzo słodki korzeń. I to on – w formie sproszkowanej albo krojony – jest używany jako zamiennik cukru. Lukrecją słodzone są soki, ciastka, piwa. Poza tym, że jest słodka, normalizuje poziom estrogenów, wzmacnia żołądek, obniża poziom złego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne. Może być stosowana przez cukrzyków. Niewskazana dla osób z wysokim ciśnieniem. Cena – ok. 5 zł za 50 g.
- Stewia
Ta roślina rodem z Paragwaju ma listki 30 razy słodsze od cukru. Sprzedawana jest w formie sproszkowanej, czasami w płynie. Można nią słodzić napoje i wypieki. Nie zawiera węglowodanów, jest więc bezkaloryczna. Reguluje poziom cukru we krwi, zatem to idealny słodzik dla diabetyków. Hamuje powstawanie próchnicy, obniża ciśnienie. Dość trudna do kupienia, najlepiej szukać jej w internecie. Cena – ok. 20 zł za 10 g.
- Inulina
To błonnik znajdujący się m.in. w cykorii. Inulina ma tylko jedną dziesiątą słodyczy cukru, dlatego jest świetnym produktem dla osób, które próbują odzwyczaić się od słodkiego smaku. Jej indeks glikemiczny wynosi 14, a kaloryczność 1,6 kcal/g. Jest prebiotykiem – stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Wskazana przy kłopotach z trawieniem i trzustką przy cukrzycy. Cena – ok. 20 zł za 300 g.
Gorzka prawda o sztucznych słodzikach
- To mit, że powodują spadek wagi, choć prawie nie zawierają kalorii. Zaburzają funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości, oszukując go, że dostarczają organizmowi cukru.
- Niektóre z nich, np. sorbitol, spożywane w nadmiarze wywołują bóle brzucha i biegunkę.
- Zwiększają obwód talii. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Teksańskim wykazały, że wystarczy picie umiarkowanych ilości napojów ze słodzikami, by obwód w pasie powiększył się aż pięć razy szybciej niż u osób unikających ich spożywania.
Zuzanna Grat