Medycyna chińska od wieków zachwycona jest działaniem tych trzech siłaczy i zaleca ich stosowanie w codziennym menu.
Bo zapobiegają chorobie, usuwają zmęczenie, utrzymują organizm w dobrej formie. Są cudownym antidotum na wiele chorób, z rakiem i zawałem serca na czele.
Czosnek jest skuteczny w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Zawiera też składnik pomagający zapobiegać chorobom nowotworowym.
Cebula również pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ale także oczyszcza krew, usuwa nadmiar wody z organizmu oraz pomaga leczyć reumatyzm.
Imbir zapobiega chorobie lokomocyjnej, łagodzi problemy żołądkowe, uśmierza migreny.
I choć tych 3 siłaczy może bez siebie istnieć, to razem są niezastąpieni. Warto więc mieć zawsze pod ręką czosnek, cebulę i imbir – najlepiej świeże, bo wówczas ich smak jest doskonały. A potrawy nimi wzbogacone będą nie tylko pyszne, ale też zastąpią stertę leków, które podobno mają z nas uczynić zdrowych.
Przepis: 4-centymetrowy kawałek korzenia imbiru umyj i obierz, a potem pokrój w cienkie paski. Podobnie zrób z 2 ząbkami czosnku i jedną średnią cebulą. Taką mieszankę (możesz ją też podsmażyć) dodaj do przygotowywanej potrawy.
MLK