Pokrzywa jest smaczna i bardzo zdrowa. I wcale nie parzy w usta. Teraz jest idealny moment na jej zbiory.
Bo choć pokrzywa to chwast pospolity, ukryta jest w niej ogromna zdrowotna siła. I to, co dawne zielarki wyczuwały intuicyjnie, obserwując wyłącznie przyrodę i stan zdrowia swoich pacjentów, dziś potwierdzają badania naukowe. Pokrzywa zawiera sporą ilość fosforu, jodu, krzemu, magnezu, potasu oraz witaminy A, B2, C i K. Dobrze wpływa na nerki i układ moczowy. Usprawniając pracę tych organów, ułatwia organizmowi oczyszczanie się z toksyn, a więc leczy też trądzik i wszelkiego rodzaju wypryski związane z zatruciem organizmu, bo usuwa nagromadzone w ciele złogi szkodliwego kwasu moczowego. Likwiduje też opuchlizny, bo pomaga pozbyć się nadmiaru wody.
W aptece i kuchni
Maj to najlepszy miesiąc na zbiory pokrzywy. Zbierajmy ją jednak nie tylko po to, aby tworzyć z jej liści zdrowotne napary lub wywary – proponujemy wykorzystać pokrzywę również w kuchni. Jej liście są delikatne w smaku i wcale nie parzą. Dla całkowitej pewności wystarczy przelać je wodą o temperaturze 60 st. C. To zdezaktywuje kwas mrówkowy odpowiedzialny za parzące właściwości.
Z takich liści można przygotować pyszną zupę albo dodać pokrojone listki do jajecznicy bądź zblanszować je na patelni z odrobiną masła i czosnku jak szpinak – w smaku pokrzywa jest do niego podobna. Uwaga! Do jedzenia i najróżniejszych herbatek nadaje się wyłącznie cztery–pięć górnych listków.
Zielona zupa
500 g liści pokrzywy płuczemy w wodzie, a potem dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Następnie wszystko miksujemy, dodajemy wywar z włoszczyzny i gotujemy ok. 20 min. Zupę warto doprawić jogurtem naturalnym lub śmietaną 12 proc. Jeśli jest zbyt rzadka, można zagęścić ją mąką. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami.
Kuracja wzmacniająca
Mielimy świeżo zebrane liście pokrzywy w sokowirówce lub mikserze. Po odcedzeniu sok należy pić przez dwa tygodnie w ilości od 1–2 łyżek do pół szklanki dziennie. Można poprawić jego smak miodem i sokiem z cytryny. Po 14 dniach kuracji robimy tydzień do 3 tygodni przerwy. Nie należy stosować takiej podwójnej kuracji częściej niż 2 razy na kwartał.
Kojąca kąpiel
Kąpiel z dodatkiem pokrzywy doskonale złagodzi podrażnienia skórne. Przyniesie też ulgę w bólach reumatycznych. Liście musimy bardzo drobno posiekać, włożyć do woreczka z gazy i umieścić pod strumieniem gorącej wody. Można także wlać do wanny świeży sok pokrzywowy.
Magiczny obrzęd oczyszczający
Wywaru z pokrzywy używa się w czasie egzorcyzmów. Ty, dla przywrócenia dobrej energii i ochrony dla siebie i domu, możesz zaparzyć pokrzywę i naparem skropić ubranie oraz mieszkanie. Przywrócisz spokój ludziom i oczyścisz otoczenie ze złej energii.