Okazuje się, że człowiek posiada nie tylko szósty zmysł. Właśnie odkryto, że potrafi wyczuć także szósty smak.
Jeszcze do niedawna naukowcy twierdzili, że ludzie potrafią rozpoznać cztery podstawowe smaki (słodki, słony, kwaśny i gorzki) oraz piąty, trochę bardziej nietypowy. Jest to umami, czyli smak mięsa. Tymczasem najnowsze badania ekspertów w dziedzinie żywności wskazują na to, że nasz język jest wyposażony w jeszcze jeden receptor rozpoznający szósty smak... tłuszczu.
Naukowcy z University of Adelaide, CSIRO (Australia) i Massey University (Nowa Zelandia) opracowali metodę oceny zdolności do wyczuwania smaku tłuszczu spotykanego w produktach spożywczych. Zaobserwowali na przykład, że niektórzy są bardzo podatni na ten smak, a inni mniej. Ale co ciekawe, ci pierwsi rzadziej sięgają po ociekające tłuszczykiem golonki czy szynki, a co za tym idzie, są mniej narażeni na nadwagę. Ci zaś mniej wyczuleni na tłusty smak, wręcz odwrotnie – chętnie jedzą właśnie takie dania. No i szybciej przybierają na wadze...