Na tej diecie schudniesz, ale przede wszystkim wypiękniejesz! Strukturalną kurację wymyśloną przez Polaka pokochali już arabscy szejkowie, a luksusowe ośrodki spa w USA wprowadziły ją do swojego menu. Czas, abyśmy i my docenili jej zalety.
Doktor Marek Bardadyn jest najbardziej znanym polskim irydologiem, czyli specjalistą od diagnozowania chorób z tęczówki oka. Ale mało kto wie, że odniósł on także międzynarodowy sukces jako twórca specjalnej kuracji odchudzającej i odmładzającej o nazwie dieta strukturalna. Stosowali ją z powodzeniem m.in. bogaci szejkowie z Arabii Saudyjskiej. Owa dieta została wprowadzona do wielu ośrodków spa na świecie jako niezwykle skuteczna. Również w Polsce coraz więcej spa ma ją w swojej ofercie.
Dlaczego nazywa się strukturalna? Dr Bardadyn zauważył, że organizm się starzeje, gdy tkanka łączna, z której został zbudowany, jest źle odżywiona. Stworzył więc menu, które poprawia jej strukturę i powoduje, że staje się ona sprężysta, słowem – młodsza. Efektem ubocznym tego procesu jest zrzucenie nadmiaru kilogramów, bo produkty, które jemy, stosując dietę, przyspieszają przemianę materii.
Mamy więc kurację typu 2 w 1 – chudniemy, a nasz organizm młodnieje, co po pewnym czasie widać gołym okiem. Nasza skóra staje się jędrniejsza, gładsza, ładnie zaróżowiona, a zmarszczki są mniej widoczne.
Dr Bardadyn podaje listę produktów, które należy zjadać, aby tkanka łączna zaczęła młodnieć. Ale największym hitem tej diety są koktajle, które fantastycznie oczyszczają organizm z zalegających w nim szkodliwych toksyn, dodają wigoru i odmładzają.
Na liście zalecanych produktów znajdują się:
– artykuły zbożowe: chleb pełnoziarnisty, makaron razowy, kasza gryczana, ryż dziki i brązowy, muesli, płatki i otręby owsiane, zarodki pszenne;
– białko: jaja, kurczak, wątróbka cielęca i drobiowa, łosoś, mintaj, śledź, tuńczyk, soja, tofu, groch, soczewica;
– tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, pestki dyni i słonecznika, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie i nerkowca, migdały.
W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw. Warto zatem jeść: brokuły, brukselkę, kalafiora, marchew, pomidory, sałatę, ziemniaki. Z owoców wybierajmy: ananasy, banany, jabłka, grejpfruty, pomarańcze, kiwi, ciemne winogrona, maliny, jeżyny, truskawki. Najlepiej wybierać te czerwone, w których najwięcej jest likopenu, beta-karotenu, flawonoidów i witaminy z grupy A i C, ale także cynku i selenu.
Z napojów zalecana jest herbata czerwona i zielona, kakao, soki, wino czerwone. Codziennie także, obowiązkowo, pijemy wodę mineralną. Od czasu do czasu możemy nawet zjeść gorzką czekoladę. Naturalne kakao obniża ciśnienie, a zawarty w nim magnez pomaga walczyć ze stresem.
Więcej smacznych przepisów znajdziecie na: www.drbardadyn.com oraz w książkach dr. Marka Bardadyna, np. „Kody młodości”, wydawnictwo Rebis.