Porzeczka to witamina C w rekordowych ilościach i witamina PP w masie nie do pogardzenia. Dużo tu potasu, żelaza, wapnia i fosforu oraz karotenu. Kwaskowaty owoc dziś lekko zapomniany, niegdyś letni skarb każdego ogrodu. Wzmacnia odporność, oczyszcza, sprzyja trawieniu i poprawie apetytu. Jest przyjazna sercu i naczyniom krwionośnym. Duża ilość owocowych kwasów dobrze gasi pragnienie. Przy tym porzeczka jest tak dekoracyjna, że wprost nie wypada topić jej w kompocie. Niech świeże porzeczkowe korale zdobią twój talerz jak najczęściej.
Lawendowy placek owocowy
Weź: 180 g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody, 170 g masła, 130 g cukru, 3 jajka, łyżkę suszonych kwiatów lawendy, łyżkę brązowego cukru (lub białego), szklankę świeżych porzeczek, 2 gruszki, trochę świeżych porzeczek i malin do dekoracji
Wyjmij masło z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki) porządnie utrzyj z cukrem. Dodaj masło, zmiksuj na krem. Wsyp mąkę z proszkiem, ubij mikserem. Dodaj pokruszonej lawendy, wymieszaj. Formę (np. małą tortownicę) lekko natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wysyp na wierzch porzeczki i lekko je wgnieć. Gruszkę pokrój w cienkie plasterki, ułóż na porzeczkach. Całość posyp brązowym cukrem i piecz w 180°C na złoto przez około 35 minut. Ostudź na kratce, posyp resztą owoców.
Ciasteczka po francusku
Weź: 400 ml mleka, łyżeczkę ekstraktu lub aromatu waniliowego, 4-5 żółtek, 80 g cukru, 3 płaskie łyżki pszennej mąki oraz 2 płaskie łyżki mączki ziemniaczanej, około 2 szklanek świeżych czerwonych porzeczek (możesz łączyć z malinami, agrestem), 2 blaty gotowego ciasta francuskiego, 1-2 łyżki gęstego dżemu (truskawkowego albo porzeczkowego), żółtko rozmącone z odrobiną wody
Zrób krem. Mleko przelej do garnka o grubym dnie i zacznij powoli podgrzewać. Żółtka utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym (masa z żółtek powinna być niemal biała i wyraźnie powiększyć swoją objętość). Dodaj do niej mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksuj porządnie. Teraz powoli wlej gorące mleko (stopniowo, nie przerywając mieszania). Całość postaw na maleńkim ogniu, gotuj i mieszaj, aż zacznie gęstnieć. Przestudź. Możesz też przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blacie oprószonym mąką. Ostrym nożem wytnij z ciasta duże kwadraty (6 z każdego blatu), brzegi zawiń do środka, a przeciwległe rogi kwadratów lekko skręć. Możesz też wylepić ciastem małe płytkie żaroodporne foremki. Tak przygotowane ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i napełnij odrobiną owoców oraz wystudzonym kremem. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem z wodą, piecz w 190°C na złoto (około 20 minut). Wyjmij, udekoruj resztą świeżych owoców, wierzch delikatnie posmaruj odrobiną dżemu. To zabezpieczy owoce przed utratą wilgoci.
Iza Stefanek