Pomaga na kłopoty z sercem, podnosi odporność, odświeża oddech i pielęgnuje skórę.
Pietruszka bywa przez nas niedoceniana. Wprawdzie posypujemy nią rosół i faszerowane jajka, ale zapominamy o jej wspaniałych właściwościach leczniczych. Jest dostępna przez cały rok, ale zwłaszcza o tej porze roku, kiedy brakuje świeżych sezonowych warzyw, warto zadbać o to, by zawsze gościła na naszych stołach.
Dodaje wigoru
Po zieloną nać powinny często sięgać zwłaszcza osoby wyczerpane, anemiczne, wciąż łapiące infekcje. Zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! To również jedno z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Pietruszka jest doskonałym środkiem moczopędnym, dobrym na wszelkie kłopoty z nerkami i pęcherzem, choć należy z nią uważać w przypadkach poważnego zapalenia nerek, gdyż ma działanie ogrzewające. Wywary z naci (lub korzenia) zalecają zielarze i lekarze medycyny naturalnej jako bardzo skuteczny sposób na oczyszczenie nerek. Spożywana bywa też jako środek zapobiegawczy chroniący przed rakiem.
* Nalewka z pietruszki na kłopoty z sercem
Zagotuj litr czerwonego wina, dodaj pęczek natki pietruszki i 2 łyżki octu winnego. Gotuj na małym ogniu 8–10 min. Potem dodaj jeszcze 3 łyżki naturalnego miodu i ponownie podgrzewaj przez 5 min. Przecedź. Przechowuj nalewkę w chłodnym miejscu. Pij łyk dziennie, leczniczo 5–6 łyków dziennie. Hildegarda z Bingen zalecała tę nalewkę na dolegliwości serca, zakłócenia w funkcjonowaniu krwiobiegu, bóle głowy i meteopatię.
* Odwary oczyszczające nerki
Do litra wrzącej wody wrzuć garść świeżej lub suszonej naci pietruszki. Gotuj około 20 min. Napój wypij ciepły w ciągu dnia – oczyszcza i wzmacnia nerki. Podobnie, ale jeszcze silniej, działa odwar z korzenia pietruszki. Jedną średnią pietruszkę drobno pokrój, zalej szklanką wody, gotuj pod przykryciem około 15 min. Ciepły odwar wypij wieczorem i zjedz ugotowaną pietruszkę, nie sól.
* Sok z natki na poprawienie odporności
Przepuść nać pietruszki przez sokowirówkę. Do wytłoków dodaj trochę wody, przecedź i połącz z wyciśniętym sokiem. Pij świeże.
* Nać pietruszki na nieświeży oddech.
Żuj świeże liście pietruszki.
Dba o urodę
Świeża nać przyda się również w domowym laboratorium urody – wykorzystać ją mogą wszystkie panie, które lubią naturalne babcine sposoby pielęgnacji skóry. Wywar z natki pietruszki wzmac- nia zęby, pielęgnuje suchą skórę, rozjaśnia przebarwienia i piegi, poprawia krążenie i przywraca cerze zdrowy wygląd. Kiedyś świeżo roztartą pietruszkę przykładano do wrzodów i miejsc ukłucia owadów. Pora zatem na przepisy.
* Parówka na ładną cerę
Pęczek pietruszki włóż do garnka, zalej wrzącą wodą, nachyl twarz nad garnkiem i przykryj głowę ręcznikiem, tak aby para nie wydostawała się na zewnątrz. Stosuj raz w tygodniu przez 10 min. Parówka polepsza ukrwienie, działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia.
* Maseczki odmładzające
Trzy łyżki stołowe twarogu wymieszaj z garścią świeżo posiekanej zielonej pietruszki. Nanieś maseczkę na twarz i szyję, z pominięciem okolic oczu i ust, na wierzch połóż wilgotną gazę, tak by papka się nie zsuwała. Zmyj po 20 min ciepłą wodą. Maska ożywia szarą cerę i łagodzi podrażnienia.
Inny sposób: pęczek natki pietruszki zmiksuj na papkę, dodaj kilka kropli oliwy z oliwek, nałóż na twarz na kilkanaście minut i zmyj. Maseczka wygładza, odświeża i wybiela skórę.