Jogurt, kefir, maślanka są znacznie zdrowsze niż samo mleko, z którego powstają. Sprawdź, który napój najlepiej ci się przysłuży.
Panuje opinia, że to właśnie dzięki sfermentowanym napojom mlecznym, zawierającym kultury przyjaznych bakterii, mieszkańcy Kaukazu i Bliskiego Wschodu dożywają późnych lat w świetnej kondycji. Idź w ich ślady i zgodnie z radami dietetyków wypijaj dwie szklanki dziennie kefiru, jogurtu lub maślanki.
Jogurt – dla chcących pozbyć się wzdęć i oponki
Powstaje z podgrzanego mleka, do którego dodaje się ciepłolubne bakterie. 100 g jogurtu to – w zależności od zawartości tłuszczu – od 40 do 100 kcal. Wzmacnia odporność, wspomaga syntezę witamin, ułatwia wchłanianie żelaza, pomaga przy zaparciach (zwłaszcza produkty z dodatkiem otrębów) i wzdęciach. Po kuracji antybiotykowej przywraca prawidłową florę bakteryjną w jelitach. Pomaga schudnąć dzięki dużej zawartości wapnia. Za oponkę wokół brzucha odpowiada kortyzol, hormon, który każe naszemu organizmowi magazynować tłuszcz na czarną godzinę. A wapń powstrzymuje wydzielanie kortyzolu.
Kefir – dla nerwusów i nadciśnieniowców
Otrzymuje się go przez dodanie do mleka zakwasu z grzybków kefirowych lub czystych kultur bakterii. Trawiony jest 2–3 razy szybciej niż słodkie mleko. Mogą go pić nawet osoby, które nie tolerują laktozy. Grzybki kefirowe zawierają bowiem enzymy, które rozkładają ten cukier mleczny. 100 g dwuprocentowego kefiru dostarcza 50 kalorii. Wspomaga perystaltykę jelit i wydzielanie soków trawiennych, a więc pobudza apetyt. Ma sporo witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Częste picie kefiru zapobiega nadciśnieniu, chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem.
Czasami widzisz w sklepie kubeczki kefiru, których wieczko jest trochę wybrzuszone. Wbrew pozorom nie jest to sygnał, że napój jest zepsuty, lecz dowód na to, że znajdujące się w środku pożyteczne bakterie żyją, a w kefirze zachodzą naturalne procesy fermentacyjne. Warto wiedzieć, że młody kefir działa lekko przeczyszczająco, natomiast dojrzały odwrotnie.
Maślanka – dla pragnących schudnąć
Powstaje podczas produkcji masła ze śmietany. W pierwotnej postaci jest mętnym płynem zawierającym kawałeczki masła. Po dodaniu kultur bakterii zyskuje aksamitną konsystencję i orzeźwiający smak. To świetny napój dla wszystkich odchudzających się. Wbrew maślanej nazwie jest niskokaloryczna (100 g zawiera tylko 34–40 kcal) i zwykle ma nie więcej niż 1 proc. tłuszczu. Za to jest bogata w białko, wapń, lecytynę oraz wiele witamin i minerałów. Wspomaga wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność.
Zuzanna Grat
Czy wiesz, że…
Kefir zawiera odrobinę alkoholu? To dlatego, że dodaje się do niego nie tylko bakterie kwasu mlekowego, ale też grzybki kefirowe, które mają właściwości zbliżone do drożdży.
Zuzanna Grat
fot.shutterstock.com
Jogurt, kefir, maślanka są znacznie zdrowsze niż samo mleko, z którego powstają