Pierzga jest mieszanką pyłku, miodu i wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół. To żelazny zapas pożywienia dla pszczelej rodziny na zimę. A także prawdziwa bomba składników odżywczych.
Zawiera m.in. dużo kwasu mlekowego, witaminy K, peptydów, biotyny. A to wszystko lubi twoja skóra.
Maseczka ujędrniająca
Weź po łyżeczce pierzgi i płynnego miodu. Dodaj żółtko i kilka kropli oliwy. Dokładnie wymieszaj. Na próbę posmaruj skórę za uchem – to ważne, bo produkty pszczele często uczulają.
Jeśli nie zauważysz reakcji alergicznej, nałóż maseczkę na twarz, szyję i dekolt. Zmyj po 15 min ciepłą wodą.
Maseczka nawilżająca
Dwie łyżki pierzgi wymieszaj starannie z dwoma łyżkami mleka lub słodkiej śmietany. Nałóż papkę na oczyszczoną twarz. Zmyj letnią wodą po 20 min.
Pierzgę kupisz w sklepach ze zdrową żywnością lub pszczelarskich. Możesz też zrobić ją w domu. Do 70 ml płynnego miodu wrzuć pięć kapsułek preparatu zawierającego żywe kultury bakterii.
Bakterie te wytwarzają kwas mlekowy potrzebny do powstania pierzgi. Dokładnie wymieszaj. Dodaj kilogram pyłku pszczelego kwiatowego. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Miksturę przełóż do wyparzonych słoików. Odstaw w ciemne miejsce z temp. około 15°C. Już po 2–3 dniach pierzga będzie gotowa.
fot. shutterstock.com