W czasach gdy o viagrze nikomu się nie śniło, zielarze tym panom, którzy w łóżku nie stawali na wysokości zadania, zalecali kurację korzeniem tataraku.
Na aktywność w alkowie bardzo korzystnie wpływała kąpiel w tataraku, a na efekty podobno nie trzeba było długo czekać. Wiejskie znachorki wykorzystywały też ziele, aby pomóc kobietom „w potrzebie”, czyli przywrócić miesiączkę. Ale jak to robiły, nie wiadomo. Pewne jednak jest to, że tatarak zawiera olejki eteryczne, garbniki, śluz, kwasy organiczne i sole mineralne, które korzystnie wpływają na organizm. Do celów leczniczych wykorzystuje się kłącze zbierane od wiosny do jesieni. Dzisiaj można je kupić w zielarni i aptece. Przetwory z korzenia stosuje się jako „ziołową viagrę”, ale też w zaburzeniach trawiennych i na uspokojenie nerwów.
* Kąpiel
Kup w aptece sproszkowany korzeń tataraku. Do garnka wsyp torebkę ziela (50 g), zalej litrem wody, gotuj na wolnym ogniu mniej więcej 10 minut. Odstaw pod przykryciem na pół godziny. Przecedź i wlej miksturę do wanny. Dolej wody i zaproś ukochanego do kąpieli, która powinna trwać maksimum 15 minut.
Albo:
Przygotuj mieszankę składającą się z kłącza tataraku, ziela ruty, liści pokrzywy, melisy, kwiatu nagietka, ziela pięciornika gęsiego. Tataraku weź trzy łyżki, pozostałych ziół po jednej, zalej dwoma litrami wody, gotuj na wolnym ogniu przez piętnaście minut. Odstaw pod przykryciem na pół godziny i wlej do wanny. Mężczyzna z „problemami” powinien zanurzyć się w niej na 10–15 minut.
* Mikstura
Łyżeczkę suszonego i sproszkowanego tataraku zalej szklanką zimnej, przegotowanej wody. Odstaw na 12 godzin. Doprowadź do wrzenia, odcedź, ostudź. Podziel napój na cztery części, podawaj swojemu mężczyźnie co dwie godziny, najlepiej od samego rana.
* Zamiast gumy do żucia
Kłącze tataraku (kawałek wielkości centymetra) żute przez mężczyznę przynajmniej przez kilkanaście minut dziennie działa jak afrodyzjak.
* Masaż
Wymasuj kość krzyżową mężczyzny olejkiem tatarakowym (kupisz go w aptece albo zielarni). Pamiętaj, żeby olejek tatarakowy rozcieńczyć olejem migdałowym, kukurydzianym, winogronowym lub sojowym w proporcji 1:1.