Zastosuj kilka zasad taoistycznej nauki o żywieniu, a przestaniesz się skarżyć na problemy z układem pokarmowym.
- Jedz mało, a będziesz żyć zdrowo i długo. Głód należy zaspokoić tylko w 70–80 proc. Matka natura zawsze bowiem karze żarłoków jakąś dolegliwością.
- Dokładnie przeżuwaj każdy pokarm. Kieruj się wskazówką: „Pij jedzenie i jedz picie”. To oznacza, że potraw stałych nie wolno połykać, dopóki nie zostaną dobrze rozdrobnione, a każdy napój należy przełykać równie wolno jak pokarm stały.
- Unikaj bardzo gorących i bardzo zimnych potraw i napojów. Zbyt ciepła zupa parzy jamę ustną, a to hamuje wydzielanie śliny i pogarsza perystaltykę jelit. Najgorszą zbrodnią dietetyczną jest popijanie dań lodowatą wodą bądź innym zimnym napojem, ponieważ zimne płyny powodują w pełnym już żołądku zamykanie się kanalików wydzielających soki trawienne. Wówczas trawienie zostaje przerwane, a rozpoczyna się gnicie i fermentacja zawartości żołądka. Właściwie każdy napój pity w trakcie jedzenia osłabia trawienie – stąd biorą się częste bóle brzucha. Wyjątek stanowi wino i piwo, które pite z umiarem sprzyjają trawieniu, ponieważ same są sfermentowane.
Agnieszka Kowalik
Na podstawie „Tao zdrowia”, Daniel Reid, Rebis 2005.