Gubisz myśli, często zapominasz o ważnych datach? A może szykujesz się do matury? Czas, byś odpowiednio nakarmiła swój mózg.
Aby mózg mógł prawidłowo pracować, potrzebuje przede wszystkim regularnych dawek glukozy, która jest uwalniana z węglowodanów zawartych w jedzeniu.
Jak je wybrać?
Węglowodany proste znajdujące się np. w słodyczach, białym pieczywie, owocach powodują wprawdzie szybki wzrost poziomu glukozy, ale też już po chwili gwałtowny jej spadek. Dlatego zdecydowanie lepiej wybierać węglowodany złożone zawarte w pieczywie razowym, kaszach, ryżu, warzywach. Wolniej się rozkładają i dzięki temu dłużej utrzymują wysoki poziom glukozy. Najlepiej jeść je 4–5 razy dziennie, wtedy mózg będzie „tankował” swoje paliwo regularnie. Warto też pamiętać, że mózg w dwóch trzecich składa się z kwasów tłuszczowych. Dlatego menu poprawiające pamięć musi zawierać zdrowy tłuszcz, najlepiej bogaty w kwasy omega-3, które poprawiają przepływ bodźców nerwowych w mózgu. Stąd dwa razy w tygodniu na twoim talerzu powinny się pojawić tłuste ryby morskie, np. łosoś, halibut, śledź. We wzmacniającej pamięć diecie nie może również zabraknąć potasu – znajduje się on m.in. w pomidorach, bananach, ziemniakach. Jedz także jajka, soję i gorzką czekoladę. Zawierają lecytynę, która jest odpowiedzialna za prawidłową pracę mózgu i koncentrację. Pij zieloną herbatę. Zawarte w niej olejki eteryczne pobudzają zmysł obserwacji, natomiast witamina B1 sprawia, że komórki mózgowe nie tracą energii.
Już w starożytności uważana była za doskonały środek na poprawę pamięci. Współczesne badania wykazały, że rzeczywiście tak jest. Dwie grupy młodych ludzi z Wielkiej Brytanii na ochotnika zażywały olejek szałwiowy albo placebo. Godzinę później pokazano im listę 15 słów – mieli zapisać te zapamiętane. W grupie, która brała olejek szałwiowy, liczba zapamiętanych słów była zdecydowanie większa niż w grupie, która przyjmowała placebo. Wyniki badań są tak dobre, że rozważa się podawanie szałwii pacjentom chorym na Alzheimera. Jeśli chcesz poprawić pamięć lub zakuwasz do matury, pij herbatkę z szałwii. Łyżeczkę suszonych ziół zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 5 minut. Przecedzony wywar pij dwa razy dziennie. Uwaga! Szałwii powinny unikać kobiety w ciąży.
Zuzanna Grat
fot.shutterstock.com