Masz zamiar zacząć zażywać kwasy omega-3 w kapsułkach? Sprawdź, czy na pewno są wartościowe.
Kwasów tłuszczowych omega-3 organizm nigdy nie będzie miał dosyć. Dostarczanie ich to ratunek dla komórek mózgowych i nerwowych, które omega-3 chronią przed procesami zapalnymi. Ponadto obniżają poziom „złego” cholesterolu. Źródłem tych cennych nienasyconych kwasów są przede wszystkim ryby. Ale jeśli nie jesteś ich smakoszem, a zależy ci na zdrowiu, sięgnij po omega-3 w kapsułkach. Jednak warto przy tym zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które mogą podpowiedzieć, czy kupiłeś wartościowy suplement. Gdy zauważysz, że kapsułki wyraźnie pachną rybą, a po zażyciu czujesz w ustach rybny posmak, to znaczy, że nie jest to wysokowartościowy produkt. Możesz też zrobić prosty test. Wystarczy, że ponakłuwasz kapsułki i umieścisz je w zamrażarce na jakiś czas. Jeśli pozostaną płynne, to znak, że są dobrej jakości.