Nie wystarczy tracić wagi, by mieć pewność, że nie zagrażają nam choroby związane z otyłością. Znacznie ważniejsza jest zawartość tłuszczu w organizmie i to, gdzie się umiejscowił.
Otyłość brzuszna (androidalna) potocznie określana jest jako typ jabłko. W jej przypadku tkanka tłuszczowa zbiera się wewnątrz jamy brzusznej. To otyłość najgroźniejsza dla zdrowia, bo znacznie zwiększająca ryzyko choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia i miażdżycy.Natomiast otyłość pośladkowo-udowa (ginoidalna) to typ gruszka. Polega na nadmiernym nagromadzeniu tkanki tłuszczowej w dolnych partiach ciała – pośladkach i biodrach. Bywa przyczyną żylaków podudzi i zwyrodnienia układu kostno-stawowego kończyn dolnych.
Chcesz wiedzieć, jaka jest twoja otyłość? Sprawdź wskaźnik WHR (Waist/Hip Ratio). Obliczysz go, mierząc swój obwód talii w centymetrach, a następnie dzieląc go przez obwód bioder.
* W przypadku kobiet:
WHR > 0,8 oznacza otyłość typu jabłko, natomiast WHR < 0,8 – typu gruszka.
* Wyniki dla mężczyzn:
WHR > 1 – otyłość typu jabłko, WHR < 1 – typu gruszka.