Niedawno udowodniono, że kobiety po menopauzie, które jedzą codziennie przynajmniej jedno jabłko dziennie, mają po sześciu miesiącach takiej diety o 43 proc. niższy poziom złego cholesterolu.
Jabłka mają też właściwości przeciwcukrzycowe, a zawarte w nich flawonoidy zwiększają wydalanie glukozy z moczem, czyli pomagają cukrzykom czuć się lepiej. To nie koniec zalet jabłek. Są też takie związane z kolorem ich skórki.
Zielone jabłka mają właściwości przeciwrakowe, pomagają wzmocnić kości i zęby oraz zadbać o dobry wzrok. Żółte są polecane w profilaktyce chorób serca, dodatkowo budują odporność. Czerwone wspomagają pamięć i układ moczowy.
Pomimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, bo zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Co ciekawe, najcenniejsze w jabłku jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne i skórka.
W nich znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Jedzmy je zatem ze skórką.
ZG
fot.shutterstock.com