* Problem z przestawieniem się na postne pożywienie mogą mieć osoby, u których przez wiele lat dieta była zbyt monotonna.
Są ludzie, którym wręcz szkodzą płatki owsiane. Nic dziwnego, jeśli wcześniej ich nie jedli – organizm jest pozbawiony enzymów do ich przetworzenia. Nie należy więc robić niczego na siłę. Najlepiej jeść na początku bardzo małe porcje, żeby organizm miał czas na rozpoznanie innego pożywienia i przygotował się do jego trawienia.
* Jeśli dokucza ci głód, jedz pomiędzy posiłkami ugotowane warzywa, a w przypadku mocnego głodu wypij ciepłą herbatkę z korzeni mniszka lekarskiego (mleczu). Herbatka zaparzona z saszetki lub pół łyżki ziela na szklankę wrzątku ma gorzki smak, ale jest doskonałą odżywką dla wątroby. Można też małymi łykami popijać herbatkę z rumianku. Warto też żuć nasiona kopru włoskiego. A ci, co lubią płatki owsiane, mogą z nich przygotować zupę-papkę: do garnka wsyp kilka łyżek płatków, wlej pół szklanki wrzącej wody, zaparzaj pod przykryciem przez kilka minut, jedz ciepłą i długo przeżuwaj.