Prychasz, kichasz, a gorączka rozpala ci czoło? Przed snem wypij napotną herbatkę. Nazajutrz poczujesz się o niebo lepiej.
Czarny bez, malina, lipa, dzika róża. Napary z suszu tych roślin to fantastyczny lek w przypadku grypy i przeziębień. Wiedziały o tym nasze prababcie. I kiedy tylko zauważyły, że w rodzinie ktoś zaczyna skarżyć się na drapanie w gardle i podwyższoną temperaturę – nie wspominając już o grypie czy zapaleniu płuc – natychmiast parzyły np. herbatkę z malin, po czym zaganiały do łóżka chorowitka, otulając go od stóp do głów pierzyną. Magiczny napój dodatkowo osłodzony łyżką miodu z okolicznej pasieki działał napotnie i moczopędnie – w ten sposób łatwiej usuwał z zainfekowanego organizmu bakcyle oraz toksyny.
Czarny bez
Łyżkę suszonych kwiatów zalej szklanką wody i gotuj przez 5–10 minut bez przykrycia. Po ostudzeniu przecedź i pij 2–3 razy w ciągu dnia.
Malina
Dwie łyżki suszonych owoców zalej połową szklanki wrzątku i odstaw na 15–20 minut pod przykryciem. Pij po przecedzeniu.
Lipa
Łyżkę suszonych kwiatów zalej szklanką wody i odstaw na 10–15 minut. Po przecedzeniu pij 2–3 razy dziennie w ciągu dnia.
Dzika róża
Łyżkę suszonych rozdrobnionych owoców zalej szklanką wody i gotuj przez 3–5 minut. Po przecedzeniu pij 2–3 razy dziennie po szklance naparu.