Mało komu udaje się uniknąć jesiennego przeziębienia. Na szczęście skuteczny syrop na kaszel zrobisz sama w domu ze składników, które zawsze masz pod ręką.
Z kaszlem świetnie radzą sobie syropy, których podstawą są naturalne antybiotyki – cebula i czosnek. Z kolei bolące gardło ukoi napar z silnie antybakteryjnego zioła, czyli szałwii. Warto je wypróbować, by pomóc organizmowi w walce z wirusami i bakteriami.
Aby przygotować syrop z cebuli, 2–3 cebule pokrój w piórka, warstwowo układaj w słoiku, przesypując cukrem. Po kilku godzinach cebula puści sok. Osoba przeziębiona musi pić kilka łyżek tego syropu dziennie. Można go przechowywać w lodówce do czterech dni.
Syrop z czosnku zrobisz z kilku przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, wymieszanych z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną przegotowanej wody. Syrop powstaje po dwóch dniach i, podobnie jak syrop z cebuli, powinno się go pić po kilka łyżeczek dziennie.
Naparem z szałwii w saszetkach warto regularnie co kilka godzin płukać chore i bolące gardło – przyniesie to ulgę nawet w przypadku ropnej anginy! W zapaleniach dziąseł taka płukanka jest bardziej skuteczna niż antybiotyki.