Dlaczego gdy dopada nas chandra, sięgamy po czekoladę albo ciastko? Bo to naturalny odruch.
Słodkie przekąski zawierają bowiem tryptofan, substancję niezbędną do produkcji serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Niskie stężenie serotoniny to ciągłe zmęczenie i ogólne rozdrażnienie. A do tego zimą poziom hormonu jest najniższy. Mechanizm sterujący jego wydzielaniem jest bowiem uzależniony od ilości i intensywności światła dziennego.
Uzupełniaj te braki! I jedz zdrowiej. Sięgaj po pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, i koniecznie warzywa. Od czasu do czasu można zjeść czekoladę, ale ciemną, z 70 proc. kakao i tylko dwie kostki.
Polub owsiankę. Łagodzi napięcia nerwowe i poprawia perystaltykę jelit, która jest zaburzona stresem i siedzącym trybem życia. Przyda się też wzbogacenie diety w szpinak, ser owczy, jaja, orzechy i fasolkę. Z nimi będziesz szczęśliwa.
Zuzanna Grat
Dlaczego gdy dopada nas chandra, sięgamy po czekoladę albo ciastko? Bo to naturalny odruch