Nalewka na czosnku wzmacnia i uodparnia organizm, zapobiega wrzodom, udarom mózgu i zawałom serca.
Wystarczy, że 25 dag obranego czosnku utrzesz na miazgę i zalejesz 300 ml spirytusu 95 proc.
Potem zakręć szczelnie butelkę lub słoik, odstaw w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząśnij naczyniem. Po 10 dniach płyn przecedź przez gazę i zlej do ciemnego naczynia. Po 3 kolejnych dniach nalewka jest gotowa.
Stosowanie jest proste, choć przyda się kroplomierz. Nalewkę pij trzy razy dziennie (przed śniadaniem, obiadem i kolacją) z 50 ml mleka.
1. dzień: śniadanie – 1 kropla, obiad – 2 krople, kolacja – 3 krople.
2. dzień: odpowiednio do śniadania 4 krople, do obiadu – 5, a przed kolacją – 6,
3. dzień: 7, 8, 9; 4. dzień: 10, 11, 12; 5. dzień: 13, 14, 15.
6. dzień: zmniejsz dawkę w odwrotnej kolejności i zacznij od 15 kropel przed śniadaniem, 14 przed obiadem i 13 przed kolacją.
7. dzień: 12, 11, 10; 8. dzień: 9, 8, 7; 9. dzień: 6, 5, 4; 10. dzień: 3, 2, 1.
Przez następne dni pij 3 razy dziennie po 25 kropel do wyczerpania nalewki.
JF
fot.shutterstock.com.pl