Niektórzy go kochają, inni nienawidzą. My polecamy go na zdrowie w cudownej nalewce mnichów.
Słuszna jest opinia, że czosnek jest dobry na wszystko. Bogaty w
witaminy i sole mineralne, ma działanie bakteriobójcze. Leczy choroby
zwyrodnieniowe, miażdżycę, nadciśnienie, cukrzycę, choroby infekcyjne
dróg moczowych, sklerozę i szkorbut. Odkaża przewód pokarmowy, płuca i
oskrzela oraz oczyszcza organizm z nadmiaru tłuszczu i toksyn.
Warto raz na jakiś czas poddać się domowej kuracji czosnkowej według
najstarszego przepisu mnichów tybetańskich. Znakomicie odmładza,
oczyszcza i leczy cały organizm (reguluje ciśnienie, przeciwdziała
bólom, zawrotom głowy, zawałowi, poprawia wzrok), pod warunkiem że
będzie precyzyjnie przestrzegana.
Przepis na nalewkę:
35 dag czosnku (najlepszy jest ten letni) obrać z łupinek, przepuścić
przez praskę lub drobniutko posiekać i utrzeć w naczyniu ceramicznym
drewnianą pałeczką. Powstanie przecier, do którego należy wlać 200 g
96-proc. spirytusu. Wymieszać, przelać do butelki, szczelnie zamknąć i
odstawić do lodówki na 10 dni.
Jedenastego dnia zawartość przecedzamy przez wyjałowioną gazę,
wyciskamy. Nalewkę wlewamy do butelki i odstawiamy na dwa dni do
lodówki.
* Kuracja
Rozpoczynamy ją trzeciego dnia. Zażywamy zawsze przed jedzeniem,
dodając odpowiednią ilość kropli do 50 g mleka o temperaturze
pokojowej, według schematu: dzień, śniadanie, obiad, kolacja.
Od 13. dnia przyjmujemy po 25 kropli trzy razy dziennie aż do
wyczerpania nalewki. Leczenie można powtórzyć dopiero po upływie pięciu
lat.