Czosnek - znany od wielu tysięcy lat i powszechnie używany w kuchni jako przyprawa do potraw, zwłaszcza tych kalorycznych, ma wspaniałe właściwości lecznicze. Pod tym względem niewielke roślin może mu dorównać.
Jego ojczyzną są góry Pamiru i Ałtaju, a najwięcej go się zjada w krajach śródziemnomorskich i na Półwyspie Arabskim. Ceniony jest w krajach tropikalnych ze względu na właściwości dezynfekujące, bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze. Arabowie twierdzą, że gasi skutecznie pragnienie odczuwane podczas wędrówek przez pustynię. Zaś złośliwi Amerykanie mawiają, że matador zabija byka czosnkowym chuchem. Pewnie dlatego, że czosnek hiszpański osiąga ogromne rozmiary – jeden ząbek bywa większy od całej główki czosnku polskiego.
Czosnek zawiera witaminy: A, B, C, sole mineralne (magnez, żelazo, cynk, fosfor, siarkę, mangan, wapń, jod, miedź), białko, fitoncydy, związki cukrowe oraz olejki, w skład których wchodzą związki siarkowe. Wśród nich jest alliina bezwonna, która rozkłada się w czasie rozcierania na szereg olejków eterycznych o specyficznym zapachu. Mają one działanie bakteriobójcze, przewyższające niejednokrotnie działanie antybiotyku.
Słuszna jest zatem opinia, „że czosnek jest dobry na wszystko”, gdyż leczy: choroby zwyrodnieniowe, miażdżycę, nadciśnienie, cukrzycę, choroby infekcyjne dróg moczowych, sklerozę i szkorbut. Odkaża przewód pokarmowy, płuca i oskrzela oraz oczyszcza organizm z nadmiaru tłuszczu i szkodliwych toksyn.
Poniżej podajemy najstarszy przepis na kurację czosnkową stosowną przez mnichów tybetańskich. Znakomicie odmładza, oczyszcza i leczy cały organizm (reguluje ciśnienie, przeciwdziała bólom, zawrotom głowy, zawałowi, poprawia wzrok) pod warunkiem, że będzie precyzyjnie przestrzegana.
Przepis na nalewkę:
35 dkg czosnku (najlepszy jest ten letni) obrać z łupinek i przepuścić przez praskę lub drobniutko posiekać i utrzeć w naczyniu ceramicznym drewnianą pałeczką. Powstanie przecier, do którego należy wlać 200 g 96 procentowego spirytusu, całość wymieszać, przelać do butelki, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 10 dni.
Jedenastego dnia zawartość przecedzamy przez wyjałowioną gazę, wyciskamy, i tak powstałą nalewkę wlewamy do butelki i odstawiamy na dwa dni do lodówki.
Kuracja
Trzeciego dnia rozpoczynamy kurację. Zażywamy zawsze przed jedzeniem, dodając odpowiednią ilość kropli do 50 g mleka o temperaturze pokojowej, według schematu:
Dzień | Śniadanie | Obiad | Kolacja |
1 | 1 kropla | 2 krople | 3 krople |
2 | 4 krople | 5 kropli | 6 kropli |
3 | 7 kropli | 8 kropli | 9 kropli |
4 | 10 kropli | 11 kropli | 12 kropli |
5 | 13 kropli | 14 kropli | 15 kropli |
6 | 15 kropli | 14 kropli | 13 kropli |
7 | 12 kropli | 11 kropli | 10 kropli |
8 | 9 kropli | 8 kropli | 7 kropli |
9 | 6 kropli | 5 kropli | 4 krople |
10 | 3 krople | 2 krople | 1 kropla |
11 | 25 kropli | 25 kropli | 25 kropli |
12 | 25 kropli | 25 kropli | 25 kropli |
Od 13 dnia przyjmujemy po 25 kropli 3 razy dziennie aż do wyczerpania nalewki.
Leczenie można powtórzyć nie wcześniej niż po upływie 5 lat!