Chudnąć po włosku
Nie zawsze odchudzanie oznacza gorzką kawę, niesmaczne ziołowe herbatki i nudną surówkę z marchewki. Tym razem możesz się trochę porozpieszczać i przez trzy dni podjeść sobie smacznie i na sposób śródziemnomorski – a przy okazji chudnąć.
Pamiętaj, że odchudzać się jest przyjemniej we dwoje, zaproponuj więc takie wspólne odchudzanie swojej przyjaciółce albo chudnij razem z ukochanym – jeśli zapuścił sobie trochę zbyt wystający brzuszek od piwa albo od Twoich pysznych kolacyjek. Lekkie, zdrowe i smaczne włoskie potrawy na pewno mu się spodobają.
Dzień 1
Śniadanie – kromka pełnoziarnistego chleba z odrobiną masła i dwoma plasterkami salami, do tego pomarańcza.
II Śniadanie – tost z ciemnego chleba z twarożkiem i kawałkiem świeżej papryki.
Obiad – ugotuj 30 g spaghetti. Do tego sos: podsmaż na łyżeczce oleju posiekaną cebulę i 150 g pokrojonych pieczarek, dodaj 80 g groszku (może być mrożony) i pół szklanki rosołu z kostki, na koniec 30 g szynki pokrojonej w kostkę, łyżkę śmietany, sól, pieprz, zioła.
Spaghetti polej sosem i posyp łyżką parmezanu.
Podwieczorek –mały banan.
Kolacja – 3 pomidory (150 g) pokrój w plastry i wymieszaj z pokrojonym w kostkę grubym plasterkiem (30 g) mozzarelli, dopraw solą, pieprzem, bazylią, 2 łyżkami oliwy i octem. Do tego tost z razowego chleba.
Dzień 2
Śniadanie – 2 tosty z ciemnego pieczywa z 2 łyżkami majonezu i 2 plasterkami chudej szynki, do tego 4 korniszony.
II Śniadanie- kubek chudego jogurtu owocowego.
Obiad – podsmaż na łyżeczce oleju 100 g (gruby plaster) cielęciny, połóż na kromce pełnoziarnistego chleba, na wierzch daj plastry pomidora i posyp łyżką parmezanu; całość włóż na chwilę do gorącego piekarnika. Do tego zielona sałata i 2 pokrojone pomidory z sosem z octu winnego, łyżeczki oliwy, czosnku, soli, pieprzu i tymianku.
Podwieczorek – kieliszek czerwonego wytrawnego wina albo szklanka soku pomidorowego.
Kolacja –kanapka z kromki pełnoziarnistego chleba z masłem, mortadelą drobiową, pieczarkami, świeżą papryką, 4 oliwkami i łyżką majonezu.
Dzień 3
Śniadanie – kromka pełnoziarnistego chleba z serkiem topionym, plasterkiem mortadeli z drobiu i plastrami pomidora. Do tego10 rzodkiewek.
II Śniadanie - duże jabłko albo pomarańcza.
Obiad – pierś kurzą pokrój w paski i podsmaż na 2 łyżeczkach oleju z posiekaną cebulą, ok. 100 g selera naciowego i kawałkiem cukini. Do tego ugotuj 25 g (filiżankę) ryżu. Ryż wymieszaj z mięsem i 2 pokrojonymi w kostkę pomidorami, dopraw solą, pieprzem i bazylią i posyp łyżką parmezanu.
Podwieczorek – tost pełnoziarnisty z masłem i pomidorem.
Kolacja – kanapka z kromki ciemnego chleba z plasterkiem chudej szynki i łyżeczką majonezu. Do tego kawałek melona lub gruszka.