Nie chcesz chorować? Zastosuj najsłodszą kurację pod słońcem. Jedz miód!
Lista jego leczniczych właściwości jest imponująca: dodaje energii, wzmacnia cały organizm, ochrania serce, ułatwia zasypianie, łagodzi skutki stresu. To także doskonały lek na wszelkie przeziębienia i schorzenia układu oddechowego, które tak często przytrafiają się nam jesienią i zimą.
Dlatego, gdy czujemy, że dopadł nas katar, drapanie w gardle i kaszel, zamiast brać tabletki przeciw grypie, sięgnijmy po miód – chroni on drogi oddechowe przed dalszym rozwojem choroby.
Jak przyjmować miód?
• Profilaktycznie zaleca się jedzenie 1–3 łyżeczek stołowych miodu 3 razy dziennie.
• W chorobach układu oddechowego przyjmuje się 4–6 łyżek miodu każdego dnia.
• W chorobach wątroby należy 3 razy dziennie, godzinę przed jedzeniem, pić łyżkę stołową specjalnego napoju. Robimy go, mieszając w równych częściach ze sobą miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
• Przy problemach z zaparciami wypija się rankiem na czczo szklankę przegotowanej wody z 2 łyżkami miodu i odrobiną soku z cytryny (miód należy rozpuścić w wodzie wieczorem).